Представљен СWЕБ пројекат

Нови Сад , 26. март 2009.
-A A +AПредстављен СWЕБ пројекат.

Нови Сад , 26. март 2009. .

Нови Сад, 26. март  - У Скупштини АП Војводине одржан је традиционални скуп посвећен примени информационих технологија, презентацији нових решења и размени искустава са представницима локалних самоуправа и покрајинских органа, дирекција и служби, у оквиру којег је представљен пројекат СWЕБ. На овом пројекту укључени су Покрајински секретаријат за науку и технилошки развој и Служба за опште и заједничке послове покрајинских органа. Циљ пројекта је да допринесе бољем коришћењу података субјеката у локалним самоуправама и њиховом бржем и квалитетнијем повезивању са покрајинском администрацијом. У првом делу презентације приказан је опис основне намене СWЕБ-а, док је у другом делу дата  конкретна реализација и приказ апликација које су развијене у пројекту. Присутне је поздравио др Раде Ћирић, заменик покрајинског секретара за науку и технолошки развој, док су о програму говорили мр Милан Парошки, помоћник директора Службе за опште и заједничке послове покрајинских органа, др Милан Марковић, учесник пројекта из Математичког института САНУ, др Срђан Крчо, представник Дунавнет компаније, Ненад Петровић, који оперативно води пројекат у Секретаријату за науку и технолошки развој.
На скупу је истакнуто да је важно што је Војводина укључена у овај пројекат који је финансиран од стране ЕУ и спада у такозване ФП6 пројекте. Његов укупан буџет износи 1.3 милиона евра, а за реализацију у Војводини обезбеђено је 72,1 хиљада евра. 
Др Раде Ћирић подсетио је присутне на резултате програма Е-Војводина, једног од 14 програма привредног развоја АПВ, који је покренут 2004. године, са амбициозним планом да се подигне свеопшти амбијент за привредни развој Покрајине. Укупан буџет за те намене био је 31 милион евра. Програм Е-Војводина један је од најзначајнихих програма, а показао се и најуспешнијим,  казао је др Ћирић и нагласио да је његов планирани буџет 2.8 милона евра, при чему је реализовано негде око 80 посто активности. Говорећи о предвиђеним програмима, др Ћирић је изнео и податак да укупно планирана средства за програм Е-Војводина за 2009. годину износе више од 87 милиона динара.
Мр Милан Парошки је у свом излагању о значају и примени СWЕБ-а указао да је то програм који припада м-говернмент систему и представља приказ једноставних сервиса. Предност му је, према речима Парошког, у томе што већи број грађана више користи мобилне телефоне у односу на рачунаре и Интернет. - Корисник комуницира са м-говернмент платформом на више начина, преко СМС система, WАП и WЕП система, објаснио је Парошки и додао да инфраструктура већ постоји и није потребна посебна обука грађана за коришћење ових услуга. Његов значај је и у томе што представља сигуран међуоперативни и међудржавни м-сервис, који доприноси поузданијој европској сарадњи западног Балкана и то земаља које нису чланице ЕУ, казао је Парошки.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs