Покрајински секретаријат за културу суфинансираће постављање споменика на меморијалном гробљу у Ковину

Нови Сад , 26. март 2009.
-A A +AПокрајински секретаријат за културу суфинансираће постављање споменика на меморијалном гробљу у Ковину.

Нови Сад , 26. март 2009. .

Нови Сад, 26. март - Покрајински секретаријат за културу суфинансираће постављање споменика на меморијалном гробљу у Ковину, на којем су заједно сахрањени српски и аустроугарски војници, учесници у борбама за одбрану, односно освајање Смедерева 1915. године у току Првог светског рата. О томе су, јуче у Ковину, покрајински секретар за културу Милорад Ђурић и председник Привременог органа општине Ковин Славко Бранковић потписали споразум о намерама, према којем ће секретаријат издвојити 800 хиљада динара, општина Ковин 700 хиљада, а Удружење потомака ратника и поштовалаца ослободилачких ратова Србије око 300 хиљада динара. На гробљу у Ковину, које је више од 60 година било занемарено и запуштено, сахрањено је 305 српских и 195 немачких војника, погинулих у борбама код Смедерева. Ова битка је завршила 1915. године победом аустроугарских снага, а рањеници су пребачени у импровизовану болницу у Ковину. Преминули су, касније, сахрањени на заједничком гробљу у Ковину и оно представља јединствен меморијални комплекс, о чему ће сведочити и будући споменик на којем су, једно до другог, представљени српска шајкача и немачки шлем, речено је у Ковину приликом потписивања споразума о намерама.
„Покрајински секретаријат за културу определио се да суфинансира овај пројекат, јер сматра да овај споменик представља сведочанство једног времена и борби на овим просторима и наша је дужност да то не заборавимо. Гробље је јединствено по томе што су један до другог сахрањени српски и аустроугарски, односно немачки војници, противници у рату, а у току је и поступак заштите овог комплекса од стране Завода за заштиту споменика културе у Панчеву", рекао је Милорад Ђурић.
Председник привременог органа општине Ковин, Славко Бранковић захвалио је секретару Ђурићу на подршци у реализацији овог пројекта и додао да ће општина спровести законом предвиђену процедуру за поступак јавне набавке за подизање споменика војницима из ове битке.
Потписивању споразума о нанерама присуствовао је и Милан Дивац, председник Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова Србије.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs