Продубљивање сарадње АП Војводине и Жупаније Чонград

Суботица , 25. март 2009.
-A A +AПродубљивање сарадње АП Војводине и Жупаније Чонград .

Суботица , 25. март 2009. .

Нови Сад/Суботица,25. март - Чланови Одбора за европске интеграције и међународну регионалнусарадњу Скупштине АП Војводине и  Одбораза европске послове  Жупаније Чонград из Мађарске договорили су данас уСуботици сарадњу којом ће се прецизирати заједнички циљеви и стратегије дверегије како би се сто лакше приступило фондовима Европске уније, као ипобољшала сарадња локалних самоуправа, а самим тим услови живота грађана.  ПредседникСкупштине АП Војводине Шандор Егереши, који је присуствовао почетку састанка, истакао је да је приоритет покрајинскеадминистрације прекогранична сарадња, јер се на тај начин јача позиција Србијеи Војводине у Европској унији и региону.
 - Наша покрајинска администрација још од 2000. годинеактивно развија контакте и односе са регионима из суседства и целе Европе какоби на тај начин побољшала имиџ Србије и показала право европско лицеВојводине и читаве државе - истакао је Егереши.
 ПотпредседницаСкупштине АПВојводине и председница Одбораза европске интеграције и међународну регионалну сарадњу Маја Седларевићнагласила је да Србија тренутно има статус потенцијалног кандидата за улазак уЕУ и да у том процесу постоје различите могућности за сарадњу регија како бисе обезбедио лакши приступ европским фондовима. - За неколикогодина Војводина би могла бити окружена земљама Европске уније са свих страна.То је велика шанса за пограничне регије тих земаља, али и за нас у свакомслучају. Изузетно смо заинтересовани за успостављање сарадње између нашихлокалних самоуправа, јер је то једини начин да се учини нешто конкретно заграђанке и грађане са тих подручја", рекла је Седларевић.
 Седларевићева једодала да су Војводина и Србија веома заинтересоване за искуства Мађарске упроцесу придруживања Европској унији, и да су у том смислу свака сугестија ипомоћ добродошли.Председник Одбора за европске послове парламентаЖупаније Чонград Јожеф Козма нагласио је да Војводина и Мађарска негујудугогодишње пријатељство, али и да имају заједничке, пре свега економске,интересе.- За нас суевропске интеграције Србије од животног значаја из разлога што развој ЖупанијеЧонград зависи од економског развоја наших суседа, па тако и Војводине -истакао је Козма. Он је додао да стабилност, демократија и сигурност морајупостојати са обе стране границе и да ће то две регије и постићи заједничким напоримаи прекограничном сарадњом. На састанку једоговорено и потписивање споразума о сарадњи између АП Војводине и ЖупанијеЧонград како би се прецизно дефинисали циљеви чије ће остварење имати утицајана свакодневини живот грађана две регије. Споразум ће се, пре свега, односитина сарадњу у области социјалне политике, здравства, образовања, граничнихпрелаза, развојних пројеката, привреде и културе.
 Чланови оба одбора показали су велику заинтересованостза заједничко наступање пред европским предприступним фондовима, а било јеречи и о либерализацији визног режима. Састанку су присуствовали и генералниконзул Републике Мађарске у Суботици Ференц Нађ и потпредседник парламентаЖупаније Чонград  Питер Закар. Кабинет председника
  Скупштине АПВ
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs