Конференција за новинаре поводом акције ''Сат за нашу планету''

Вршац , 23. март 2009.
-A A +AКонференција за новинаре поводом акције ''Сат за нашу планету''.

Вршац , 23. март 2009. .

Нови Сад, 23. марта - Глобалну акција "Сат за нашу планету" - "Еартх - Хоур", у којој ће учесници у суботу, 28. марта од 20.30 часова, на сат времена, искључити светло у циљу уштеде струје и борбе против климатских промена, до сад је подржало око 1.900 градова из 80 земаља. Србија се ове године први пут придружила тој акцији у којој ће учествовати сви већи градови широм земље - Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Вршац, Суботица и други. Тим поводом на конференцији за новинаре у Извршном већу АП Војводине, представницима медија обратили су се покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић, покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић, представници Града Новог Сада, Душка Димовић испред WWФ (Светски фонд за природу), директор програма у Србији и др Александра Јовановић Галовић, начелник градске управе за заштиту животне средине.
-Светски фонд за природу WWФ је 2007. године покренуоакцију "Сат за нашу планету" која  изгодине у годину поприма све шири карактер. Ова активност  за сада је симболична и представља један од начинакако да се климатске промене ублаже, али она у будућности може много допринети.Неопходно је предузети мере за смањење емисије гасова са ефектом стакленебаште у циљу очувања наше планете. Изузетно је битно да се позабавимопитањем рационалног коришћења и штедњом енергије - истакао је овом приликомпокрајински секретар за заштиту животне средине др Слободан Пузовић.
ДушкаДимовић испред WWФ је истакла да ова акција подразумева да  28. марта у 20. 30  на целој планети по локалном времену, људи   искључе светла на један сат како бипоказали да "радећи заједно можемо направити помак у борби против климатскихпромена". Иницијативу предводи једна од највећих светских организација за заштитуприроде WWФ и по први пут акцији се придружила и Србија. "Сат за нашу планету", самогодину дана од њеног покретања, проширила се на 370 градова у преко 35земаља и 18 временских зона, а кампања је прерасла у глобални покрет заодрживи развој. Процењено је да је од 50 до 100 милиона људи широм света угасилосветла. У оквиру акције постоји велика сарадња са фирмама попут  "Цоца-Цоле", Мц Доналдса и банака, како би ионе смањиле свој еколошки отисак. Њихово придруживање није само кроз  искључивање струје у ресторанима иканцеларијама, већ и кроз промоцију коришћења такозваних зелених технологија усвакодневном раду запослених. У Србијисе у ову акцију до сада укључило око 50 компанија.
Покрајински секретар за енергетику иминералне сировине Радослав Стриковић истакао је да су активности Светског фондаза природу веома блиске онима које реализује  ресорни секретаријат. Питање енергетскеефикасности и промоција обновљивих извора енергије за Секретаријат представљаобавезу према јавности и према сопственом раду, нагласио је Стриковић. Јавна свест и сталносензибилисање јавности на ову тему је од нарочитог значаја и у погледузаконске регулативе. Секретаријат је у сврху енергетске ефикасности усмериобесповратна средства и финансијску подршку под повољним условима за пројектегасификације, где се за загревање раније користила електрична енергија. СекретарСтриковић најавио је и скоро одржавање промоције  студије Атлас ветрова АП Војводине, каорезултат анализе могућности искоришћења енергије обновљивих извора у АПВ . Секретаријатје потписао и два споразума о сарадњи од којих један са Привредном коморомВојводине, а други са Универзитетом у Новом Саду.Планирано је да се стручна иуниверзитетска јавност ангажује и да се одрже састанци у свих седам регионалнихкомора на тему енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Један одциљева је и подстицај потенцијалним инвеститорима да улажу на нашем подручју уове области.
Др Александра Јовановић -Галовић, начелница Градске управе за заштиту животне средине, истакла је да се иГрад Нови Сад активно укључио у акцију, па ће у суботу, у 20.30 сати, Нови Садизвести једночасовно гашење декоративне расвете на репрезентативним местима уграду. У једночасовном мраку наћи ће се Градска кућа, Трг слободе, Позоришнитрг, СНП, Катедрала и Саборна православна црква и Петроварадинска тврђава. Наовај начин биће послата порука свим суграђанима да размишљају о одговорномодносу према заштити животне средине и природи. - Потребно да је да изградимосвест да променом неких свакодневних навика можемо битно да утичемо насузбијање климатских промена, оценила је др Александра Јовановић - Галовић. По неким глобалним проценамасматра се да ће на планети до 2050. бити 9 милијарди људи. Акцијом „Сат занашу планету 2009", свет ће уочи Конференције Уједињених нација оклиматским променама која се одржава у Копенхагену 2009. године, искључивањемсветла послати поруку светским лидерима да је неопходно предузети мере заочување планете.Званичну подршку у Србији до сада су пружили Министарствоживотне средине и просторног планирања, Секретаријат за заштиту животнесредине града Београда, Покрајински секретаријат за заштиту животне средине иодрживи развој, Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине иград Нови Сад. Укључиле су се бројнеорганизације, НВО, компаније и појединци.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs