Одржан састанак о могућности коришћења обновљивих извора енергије и повећавања степена енергетске ефикасности у АП Војводини

Нови Сад , 12. март 2009.
-A A +AОдржан састанак о могућности коришћења обновљивих извора енергије и повећавања степена енергетске ефикасности у АП Војводини.

Нови Сад , 12. март 2009. .

Нови Сад, 12. март - У Извршном већу одржан је данас састанак о могућности коришћења обновљивих извора енергије и повећавања степена енергетске ефикасности у АП Војводини. У раду су учествовали покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић, покрајински секретар за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки, покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој др Слободан Пузовић и заменик покрајинског секретара за локалну самоуправу и међуопштинску сарадњу Миодраг Јововић као и председник Привредне коморе Војводине Никола Стојшић и представници свих седам Регионалних привредних комора из Војводине, професори Факултета техничких наука, Пољопривредног факултета и Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду и Економског факултета у Суботици.  Према речима покрајинског секретара за енергетику Радослава Стриковића у плану је да се одржи низ трибина по Регионалним привредним коморама Војводине и у војвођанским општинама, како би се локалним самоуправама, али и будућим инвеститорима, указало на велике потенцијале обновљивих извора енергије, пре свега биомасе и биогорива, ветра и воде, и могућности уштеда применом мера енергетске ефикасности. Ови скупови треба да буду подршка првенствено домаћим инвеститорима за лакши, бржи и једноставнији приступ свим информацијама које се тичу законске регулативе, стручних савета из области за коју су заинтересовани, дозвола и неопходних докумената који су потребни за успешно и ефикасно инвестирање. У рад ових трибина које ће бити одржане у Регионалним привредним коморама Војводине укључиће се и стручњаци из пет Савета, формираних у оквиру Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, као и представници локалних самоуправа. Један од циљева трибина је едукација и анимација потенцијалних корисника и инвеститора у овој области. Предвиђено је и учешће медија, како би се и наша шира јавност упознала са неопходношћу коришћења обновљивих извора и неопходности замене фосилних горива обновљивим, на шта нас у непосредној будућности обавезује законска регулатива која важи у земљама Европске уније.   Наглашено је да постоји знатно интересовање инвеститора, али због непостојања субвенција за енергију произведену из обновљивих извора енергије, пројекти се тешко реализују. Такође је потребно поједноставити и убрзати административне процедуре везане за добијање дозвола, мишљења или сагласности државних органа и усвојити потребна подзаконска акта. На будућим састанцима са овом темом инвеститорима треба указати где је, и под којим условима, могућа градња нових објеката у области енергетике и обезбедити им све друге потребне информације.  

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs