Одржана 22. седница Извршног већа Војводине

Вршац , 02. децембар 2008.
-A A +AОдржана 22. седница Извршног већа Војводине.

Вршац , 02. децембар 2008. .

Нови Сад, 1. децембар - Извршно веће Војводине је на данашњој, 22. седници, донело Решење о именовању чланова Одбора за доделу годишње награде ''др Зоран чинђић'' за младог научника и истраживача. За председника Одбора за доделу награде ''Др Зоран чинђић'' Извршно веће именовало је проф. др Драгослава Петровића, покрајинског секретара за науку и технолошки развој а чланови одбора су: др Ивана Дулић Марковић, потпредседник Извршног већа Војводине и покрајински секретар за регионалну и међународну сарадњу, др Тамаш Корхец, покрајински секретар за прописе, управу и националне мањине, проф. др Радмила Маринковић Недучин, ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Миклош Биро, редовни професор Филозофског факултета у Новом Саду, академик Зоран Ковачевић, председник огранка САНУ у Новом Саду, др Слободан Пузовић покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживи развој, др Золтан Јегеш, покрајински секретар за образовање и проф. др Бранислав чурђев, редовни професор Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Извршно веће усвојило је Информацију о статусним променама пољопривредних стручних служби на територији Војводине, а републичкој Влади предложено је да, као најприхватљивији облик реорганизовања ових предузећа, у процесу приватизације подржи предлог модела трансформације стручних служби - досадашњих друштвених предузећа. Пољопривредне стручне службе на територији АПВ са државним капиталом утврђеним у висини од 100 процената, биће формиране као једночлано друштво са ограниченом одговорношћу. У овим предузећима Покрајина би имала оснивачка и управљачка права, а држава би била власник постојећег удела. На овакав начин треба да буду трансформисане следеће пољопривредне стручне службе са војвођанске територије: ДП «Завод за унапређење пољопривреде» Бачка Топола, ДППУ «Агрозавод» Вршац, ДП «Агроинститут» Сомбор, ДП «Пољопривредна станица» Сента ДП «Пољопривредна станица» Нови Сад, ДП «Агрозавод» Врбас, ПИ «Др Петар Дрезгић» Сремска Митровица, ПДС Институт «Тамиш» Панчево, ДП «Пољопривредна станица Рума» Рума и ДП «Енолошка станица» Вршац.
У случају пољопривредних стручних служби код којих је државни капитал мањи од 100 процената, остаће досадашњи облик организовања - акционарско друштво или друштво са ограниченом одговорношћу, а Покрајина ће преузети оснивачка и овде преузети управљачка права сходно проценту удела државног капитала. Овакав модел био би примењен у три случаја: «Пољопривредна станица Д.О.О.» Кикинда са 99,4 процента државног капитала, «Институт за пољопривреду АД» Зрењанин 99,48 процената државног капитала, «Агрозавод АД» Суботица са има 49,9% државног капитала и «Пољопривредна станица Ковин Д.О.О.» Ковин у којој је поступак утврђивања удела државне својине у току. Извршно веће предлаже Влади Републике Србије да, да сагласност на овакве статусне промене, сходно Закону о предузећима.
Усвојена је и Информација о реализацији Закључака Извршног Већа Војводине који су донети поводом «Елабората о трансформацији друштвених водопривредних предузећа са подручја АП Војводине са предлогом модела трансформације». У складу са предлогом модела, Извршно веће Војводине је прихватило одлуку Управног одбора ЈВП „Воде Војводине" о статусним променама у предузећу, насталим спајањем и припајањем 17 друштвених водопривредних предузећа са подручја АПВ.
Извршно веће Војводине предлаже Влади Србије да да сагласност на ове статусне промене. Тражену сагласност републичка Влада треба да обезбеди у што краћем року, како би Скупштина АПВ као оснивач ЈВП „Воде Војводине" поступак трансформације друштвених водопривредних предузећа могла да заврши у законском року, до 31. децембра 2008. године. Извршно веће донело је данас и Решење којим је овластило покрајинског секретара за социјалну политику и демографију Новку Мојић да у име оснивача, закључи уговоре за смештај корисника у установе социјалне заштите на територији АПВ. Уговоре ће, поред покрајинског секретара, потписивати директори установа социјалне заштите и синдикати запослених.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs