Отворена изложба шпанског надреалисте Хуана Мироа

Нови Сад , 27. новембар 2008.
-A A +AОтворена изложба шпанског надреалисте Хуана Мироа.

Нови Сад , 27. новембар 2008. .

Сомбор/Нови Сад, 27. новембар - У Градском музеју у Сомбору, отворена је изложба цртежа и графика једног од најпознатијих представника шпанског надреализма, сликара и вајара Хуана Мироа. Изложба под називом "Магија Хуана Мироа" обухвата  60 Мироових дела, од којих је 40 оригиналних, а пре наше земље обишла је Аргентину и Уругвај. Организована је у сарадњи Музеја у Сомбору и Института за шпанску културу Сервантес у Београду, а под покровитељством Покрајинског секретаријата за културу и Министарства културе Републике Србије. Изложбу је отворио војвођански секретар за културу Милорад Ђурић, а поздравне речи бројним гостима и посетиоцима упутили су њ.е. амбасадор Краљевине Шпаније у Србији Ињиго де Паласио Еспања, директор Института Сервентес у Београду Хуан Фернандез Елоријага, градоначелник Сомбора мр Душан Јовић и Мариса Оропеса, кустоскиња из Мадрида, у чијем избору је изложба постављена. Покрајински секретар за културу Милорад Ђурић изразио је задовољство што присуствује догађају попут изложбе слика Хуана Мироа.
- Ниједног тренутка није било недоумице да ли Покрајински секретаријат за културу треба да подржи ову изложбу, зато што овај пројекат можда даје одговор на два изазова која култура у Србији има у овом тренутку. Први је како успоставити дијалог са европским и светским културним окружењем, како овде довести светске вредности и пружити прилику нашим грађанима да учествују у оваквим дивним догађајима. Други изазов је како у тим активностима координисати све нивое који су укључени у организацију једне овакве изложбе, односно у реализацију културне политике у нашој земљи - рекао је Милорад Ђурић. - Овде у Сомбору смо добили два одлична одговора на та питања. Не само да су изложене слике сјајног светског уметника, већ је показано како то може да се организује када се удруже Град Сомбор, Извршно веће Војводине, Министарство за културу и Амбасада Краљевине Шпаније, односно Институт за шпанску културу Сервантес. Плод те сарадње је пред вама и ово што видите није надреално, Хуан Миро је у Сомбору и заиста можемо да уживамо у личном универзуму овог великог уметника - казао је Милорад Ђурић. Амбасадор Краљевине Шпаније у Србији Ињиго де Паласио Еспања рекао је да је веома поносан што је Институт за шпанску културу Сервантес помогао у томе да грађани Србије могу да виде дела једног од највећих уметника у Шпанији Хуана Мироа, који ће касније бити значајан за развој многих уметника у Шпанији и широм света.
- Искрено се надам да је ова изложба добар почетак у успостављању чвршћих културних веза Србије и Шпаније, двеју земаља које имају богату историју и културно наслеђе и које треба  да сарађују - рекао је амбасадор Ињиго де Паласио Еспања честитајући Градском музеју у Сомбору 125. годишњицу рада. Хуан Миро (1893-1983) један је од најпознатијих представника шпанског надреализма 20-тог века, активан у различитим правцима уметничког изражавања, кроз које је слободно представљао своје друштвене и уметничке визије, кроз боје стапајући питомо и насиље, светло и таму, радост и необичне појаве. Дружећи се у Шпанији, али и у Паризу у коме је једно време живео, са највећим уметницима 20-тог века, Пикасом, Андре Бретоном, Полом Елојаром и Лујем Арагоном, али и књижевницима и филозофима као што су  Ернест Хемингвеј и Хенри Милер, Миро је стварао сопствену уметност у којој се стапају слика и поезија, и настају посебне визије уметникове стварности.  
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs