Јавна расправа о Предлогу стратегије водоснабдевања и заштите вода у АПВ

Нови Сад , 25. новембар 2008.
-A A +AЈавна расправа о Предлогу стратегије водоснабдевања и заштите вода у АПВ.

Нови Сад , 25. новембар 2008. .

Нови Сад, 25. новембар - У организацији Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој и Покрајинског секретаријата за заштиту животне средине и одрживог развоја, одржана је презентација и јавна расправа, под називом "Предлог стратегије водоснабдевања и заштите вода у АП Војводини". Поред тога, приказан је и пресек постојећег стања, као и стратешки приоритети у области водоснабдевања и заштите вода у Војводини.           Овом приликом говорили су покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, покрајински секретар за заштиту животне средине и одрживог развоја др Слободан Пузовић, а о Предлогу стратегије водоснабдевања и заштите вода у АПВ, проф. др Божо Далмација, шеф Департмана за хемију, ПМФ-а, Универзитета у Новом Саду. 
Стратегија водоснабдевања Војводине има за циљ дефинисање приоритета за решавање овог проблема, јер се у Војводини користе изворишта подземних вода за добијање пијаће воде, а  увидом у податке о квалитету воде за пиће утврђено је да је недопустиво велик број узорака неисправан (77-100% за физичко-хемијске параметре и 8-33% за микробиолошке параметре, што су резултати истраживања у 2006. години). То значи, да је неопходно у Војводини обезбедити пијаћу воду одговарајућег квалитета, који мора одговарати стандардима дефинисаним законским регулативама.
Могућа решења су истраживање и стављање у употребу нових изворишта и примена нових технологија, које захтевају значајне инвестиције. Такође, прелазак са подземних вода на површинске захтева разраду озбиљног приступа квалитету површинских вода као ресурса, посебно у случајевима прекограничних водотока и развијање акционог плана за случајеве продора загађења.

Неопходна је ревизија постојећих законских прописа, усклађивање вредности појединих параметара са вредностима садржаним у европским директивама и националним законодавствима појединих европских земаља олакшала би овај процес.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs