Пријем за учеснике позоришног фестивала ''Квартет''

Нови Сад , 30. октобар 2008.
-A A +AПријем за учеснике позоришног фестивала ''Квартет''.

Нови Сад , 30. октобар 2008. .

Нови Сад, 30. октобар - Потпредседница Извршног већа Војводине и покрајинска секретарка за информације, Ана Томанова Маканова и директор Српског народног позоришта у Новом Саду, Миливоје Млађеновић пожелели су добродошлицу учесницима првог издања Међународног позоришног фестивала "Квартет", који почиње вечерас у Српском народном позоришту и траје до 3. новембра. Фестивал организује истоимена Асоцијација, која окупља четири европска позоришта: Театар „Риктус" из Ансенија (Француска), Позориште „Геза Гардоњи" из Егера (Мађарска), Театар из Хеба (Чешка) и Српско народно позориште из Новог  Сада (Србија). Циљ Асоцијације је размена најразноврснијих позоришних искустава и промоција домаћег позоришта у међународним разменама. Идеја је била да свака од чланица Асоцијације направи по једну представу на претходно утврђену тему (Визија Европе), те да све четири буду изведене на издањима фестивала у градовима Асоцијације. Прво издање овог фестивала је управо у Новом Саду, а предвиђено је да до 2010. биће буде организован и у остала три позоришта.
Потпредседница Извршног већа Војводине Ана Томанова Маканова поздравила је сценске уметнике из четири европске земље речима да су им наша врата увек отворена.
- Ви сте својеврсни амбасадори, јер представљате културу своје земље, а култура и уметност покрећу у људима жељу за зближавањем - рекла је Ана Томанова Маканова. Са жељом да им боравак у нашој земљи буде пријатан и успешан, потпредседница Извршног већа Војводине, казала је и да ће грађани Војводине, током наредних пет дана, несумљимо уживати у уметничком доживљају који ће им ови уметници пружити.
 Иначе, уз представе, током пет фестивалских дана биће организоване радионице, јавна читања драма аутора из поменутих земаља, које ће бити представљене и кроз такозване националне вечери, с обзиром да је сваки фестивалски дан посвећен једној од земаља учесница фестивала. Први фестивалски дан је посвеђен Мађарској, други Чешкој, трећи Француској а четвртог ће Српско народно позориште бити домаћин.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs