Председници парламената Србије, Војводине и Мађарске о наставку сарадње

Нови Сад , 29. октобар 2008.
-A A +AПредседници парламената Србије, Војводине и Мађарске о наставку сарадње.

Нови Сад , 29. октобар 2008. .

Нови Сад, 29. октобар - У Скупштини АП Војводине данас је одржан састанак председница парламената Србије и Мађарске, Славице Ђукић-Дејановић и Каталин Сили, чији је домаћин био председник покрајинске скупштине Шандор Егереши. Главна тема састанка било је конкретизовање сарадње између парламената Србије и Мађарске, у чему Скупштина АП Војводине има веома значајну улогу.
„Челници Европске уније сматрају да је Европу неопходно градити партнерством. Данашњи састанак председнице Парламента Републике Мађарске и председнице Народне Скупштине Републике Србије и моје присуство као председника Скупштине АП Војводине, као домаћина овог скупа, управо је добар пример таквом партнерству", истакао је председник Скупштине АП Војводине, на конференцији за новинаре. Он је нагласио да „Војводине жели да буде ефикасна и покретачка снага сарадње између Србије и Мађарске, сарадње парламената, регија и народа две земље.
„Намера нам је да успешну и плодну сарадња између парламената Србије, Војводине и Мађарске, уобличимо кроз још снажнији парламентарни дијалог. Намера нам је и да наши парламенти буду извор иницијатива које подстичу европске и регионалне интеграције Србије", рекао је Егереши.
Председница Парламента Републике Мађарске Каталин Сили је оценила да је данашњи састанак одличан почетак наставка досадашње сарадње.
«За Мађарску је од великог интереса брз напредак Србије на путу евроатланских интеграција. Спремни смо да пружимо подршку Народној скупштини Републике Србије на том путу, кроз рад стручних одбора двају парламената», нагласила је Сили. Она је рекла да је на састанку договорено да током посете Славице Ђукић Дејановић Будимпешти, 18. и 19. октобра, буде потпсан оквирни споразум о сарадњи два парламента.
«Заједно са председником Скупштине АП Војводине договорили смо се да размотримо резултате програма толеранције, које смо отпочели пре четири и по године, да закључимо тај период и отпочнемо један нови период сарадње у знак партнерства. Наши стручњаци ће већ сад почети да раде на том новом програму и надам се да ћемо до јула следеће године, када се одржава Камп толеранције у Бачкој Тополи, успети да финализујемо тај документ и евентуално га током одржавања Кампа и потпишемо», најавила је Каталин Сили. Она је додала и да је своје саговорнике информисала да је Мађарска спремна да подржи либерализацију визног режима према Србији.
«Договорили смо се и око подршке обезбеђивању и заштити права националних заједница, што ће бити дефинисано и једним делом споразума о сарадњи», навела је Сили.
Председница Парламента Народне скупштине Републике Србије Славица Ђукић-Дејановић изјавила је на конференцији за новинаре да је за Србију, која жели да што пре постане кандидат за придруживање ЕУ, веома значајна помоћ оних који су тај пут већ прошли.
«Председница мађарског парламента и њен тим су неко ко нам може много помоћи. У том смислу, до 18. новембра припремаћемо документ о сарадњи, а радни назив тог документа до сада је био толерантност. Сада смо оценили да је то подигнуто на виши ниво и да се може говорити о партнерству», навела је Ђукић-Дејановић. Она је оценила да сарадња скупштинских тела и одбора, група пријатељства у оба парламента, представљају значајне облике сарадње које могу да повежу и наше народе, културе, економију и све сегменте живота.
"Председник Скупштине АП Војводине је преузео на себе врло одговоран задатак да управо Војводина буде генератор развоја сарадње између Србије и Мађарске и тако допринесе остварењу једног од најзначајнијих државно политичких циљева државе а то је улазак у ЕУ», казала је Ђукић - Дејановић.
Председница Скупштине Србије оценила је и да људска и мањинска права, као и регионални развој, представљају основе демократије.
«Сви наши будући сусрети биће везани за договоре на ову тему», најавила је Ђукић - Дејановић.
Председница Ђукић-Дејановић изјавила је и да су «буџет и Статут Војводине два најзначајнија документа која Скупштина Србије треба да усвоји до краја године». Она је најавила да ће се заједно са Статутом, на дневном реду наћи и закон који ће омогућити његову примену као и да ће представници Скупштине Војводине учествовати у расправи у републичком парламенту.КАБИНЕТ ПРЕДСЕДНИКА
СКУПШТИНЕ АП ВОЈВОДИНЕ
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs