Представници савета националних заједница размотрили Нацрт статута АП Војводине

Нови Сад , 01. октобар 2008.
-A A +AПредставници савета националних заједница размотрили Нацрт статута АП Војводине.

Нови Сад , 01. октобар 2008. .

Нови Сад, 1. октобар - Представаници националнихсавета националних мањина Војводине, на данашњем састанку у Извршном већу АПВојводине са потпредседницом и покрајинским секретаром за информације АномТомановом Макановом и покрајинским секретаром за прописе управу и националнемањине др Тамашом Корхецом, позитивно су оценили Нацрт статута АП Војводине,оценивши да је постигнут велики напредак у погледу дефинисања положајанационалних заједница у покрајини.
ПотпредседницаИзвршног већа Ана Томанова Маканова истакла је  да је данашњи састанак од изузетне важностиза представнике националних заједница у погледу њиховог активног укључивањау разматрање предлога  новог Статута АПВојводине, који садржи основе за очување специфичности свих националнихзаједница у покрајини и у том смислу им обезбеђује да буду равноправни партнерисвим државним органима.  Насастанку је заједнички констатовано да је у складу са уставним обавезама,  неопходно да се у Статуту покрајинепрецизније дефинише сразмерна заступљеност представника националних заједницау Скупштини АП Војводине. Такође, разговарано  је о  будућем функционисању Савета националнихзаједница, као посебног   тела у Скупштини АП Војводине.Већинапредставника националних савета истакла је и неопходност утврђивања ширихкритеријума приликом набрајања националних заједница, као и у области службенеупотребе језика и писма, који ће се наћи у оквиру новог основног правног актаАП Војводине.
Покрајински секретар др Тамаш Корхец оценио је данашњисусрет као врло конструктиван и обећао да ће се заложити да се ове примедбе нађу у новом Статуту АП Војводине
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs