Трибином у Зрењанину настављена јавна расправа о предлогу Нацрта Статута АПВ

Зрењанин , 01. октобар 2008.
-A A +AТрибином у Зрењанину настављена јавна расправа о предлогу Нацрта Статута АПВ.

Зрењанин , 01. октобар 2008. .

Нови Сад/Зрењанин, 30. септембар - ПотпредседникИзвршног већа Војводине и покрајински секретар за регионалну и међународну сарадњу Ивана Дулић Марковић и покрајински скеретар за науку и технолошкиразвој и шеф Координационогтела владајуће коалиције у Скупштини АПВ "За европску Војодину" проф.др Драгослав Петровић, били су гости трибине посвећене предлогу Нацрта СтатутаАПВ, која је у оквиру јавне расправе о овом документу, одржана данас у Зрењанину. У зрењанинскојСкупштини града, у присуству предстваника локалне самоуправе и јавних предузећа,као и посланика из ове општине, потпредседница Извршног већа и покрајинскисекретар за науку и технолошки развој, који је и непосредно учествовао уприпреми предлога нацрта Статута АПВ изнели су чињенице о предложеном тексту, његовеуставне и законске темеље, као и основна очекивања која би била резултатприхватања и примене новог Статута покрајине.
 - Нови Статутније семе разодра него је пре семе развоја и представља веома добар оквир даискористимо и унапредимо све могућности и потенцијале који постоје на нивоу наше покрајине. Такођеће бити створени неопходни механизми за успешну децентрализацију, која се неће зауставити нанивоу покрајине и само прећи из Београда у Нови Сад, већ ћемо имати стварне предусловеза бржи локални и регионални развој и преображај руралних средина, њиховим сопственимснагама и планирањем. Управо су се регионални и локални развојни плановипоказали, на европском нивоу, као најефикаснији инструменти економске обнове и брзогразвитка. Повратак локалне и имовине покрајине, као и усвајање новог Закона ојавној својини који је компатибилан са предлогом Нацрта Статута биће важна претпоставка бржег развоја. Ми морамо, у оквиру Уставаи његових могућности, искористити све своје надлежности, које иду уз нови Статут који јеуједно и наш одговор на изазове будућности који чекају Војводину, која је историјски,географски и културни регион а не само статистичку јединица - рекла је потпредседникИзвршног већа Ивана Дулић Марковић.- Принципи на којима је настао предлог НацртаСтатута Војводине су они који ће обезбедити да наша покрајина постане модернаевропска регија, са претпоставкама да се, у оквиру постојећег Устава, још успешнијеразвија у интересу свих њених грађана и њихових потреба. Децентрализација,као и управљање сопственом имовином  треба да будузасновани на решењу које се у европској пракси показало као најцелисходније, ато значи да се сви проблеми прво решавају најближе нивоу на коме су настали.На виши административни ниво се преноси само оно што није могуће решити нанижем нивоу.
 У вишенационалној, мултикултуралној и језички разноликој срединикаква је Војводина, ми морамо обезбедити да национални ентитети буду сразмерно институционалнозаступљени, и то је наша цивилизацијска, морална и политичка обавеза, која јетакође нашла свој формални израз у Статуту. Посебно тело, Веће националних заједница у Скупштини АПВдаваће мишљење на све одлуке из области мањинских права и заштите културне,језичке, етничке традиције и посебности. АП Војводина, у складу са нацртом Статута, а наоснову Устава Србије, моћи ће да оснива своја представништва у иностранству, у интересупромоције сопствених привредних, културних, туристичких капацитета. Већ садаВојводина има односе на регионалном нивоу са шест региона а отворена је и канцеларијау Сегедину. Што се тиче представљања Војводине у Бриселу, треба рећи да тамоделују 232 регионалне канцеларије, које заступају своје покрајине, регије илиградове и по томе АПВ не би била никаква посебност или изузетак.
 Иначе до сада смо изузетно задовољни ефектимајавне расправе јер је више од 50 учесника доставило чак 110 својих предлога.Иако ће део предлога Нацрта Статута бити прилагођен или унапређен, сматрамо даје у основи текст добар да да на концепцијском нивоу не треба да буде промена. Даби Статут био примењиван биће неопходно променити 26 законских решења илиуредби, што може бити постигнуто посебним, централним законом који би разрешио сва питања око спровођење Статута.
 У сваком случају Војводина као стабилна,просперитетна и уређена покрајина требала би да у свим оваквим напорима за свој даљиразвој буде помогнута и подржана а не спречавана, јер својом традиционалном отвореношћу, кооперативношћу и жељомза свестраном сарадњом, само доприноси Републици Србији и нашој заједничкој будућности - рекао јепроф. др Драгослав Петровић. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs