Милорад Ђурић посетио Архив Војводине и Покрајински завод за заштиту споменика културе

Нови Сад , 31. јул 2008.
-A A +AМилорад Ђурић посетио Архив Војводине и Покрајински завод за заштиту споменика културе.

Нови Сад , 31. јул 2008. .

Нови Сад, 31. јул – Серију обиласка установа културе чији оснивачје Покрајина, покрајински секретар за културу Милорад Ђурић данас је наставиообиласком Архива Војводине и Покрајинског завода за заштиту споменика културе.Мотиви посета једа се упозна са стањем, улогом и местом ових установа у ширем контексту имогућностима за успостављање међуинституционалне сарадње у културном системуВојводине. Оснивањем посебног Покрајинског секретаријата за културу створенесу све институционалне претпоставке за рад у области културе, пре свега уодређивању приоритета до краја ове године, а посебно у припреми програма за2009. годину, ради  планирања буџетскихсредстава. Секретар Ђурић је истакао да се планира доношење Стратегије развојакултуре Војводине, која ће, као веома важан развојни документ, предвидетикораке и активности до 2012. године. 
Након обиласкаАрхива Војводине, сале  за убацивањеподатака и информационог центра, који су опремљени савременим компјутерима,Милорад Ђурић је изјавио да је рад Архива Војводине на завидном нивоу.
- Архив Војводинеје значајна институција у којој се чува историја Војводине и зато је важна забудућност. Сада је актуелна модернизација рада ове установе, дигитализацијаархивске грађе и докумената и  стварањеуслова, правних и техничких за доступност архивских докумената у електронскојформи. То је крупан пројекат, који захтева дужи, мукотрпан рад и ми ћемо у томепомоћи Архив Војводине – изјавио је Ђурић.Директор Архива Стеван Рајчевић је рекао да очекује снажнију финансијскупомоћ да се миграција докумената у електронски облик обави плански. Поред тога,изразио је наду да ће се створити и  свимархивима у Србији толико потребни услови за "лечење архивске грађе",односно за оснивање лабораторије са техничком и кадровском спремом за овунамену.Током данашњег дана покрајински секретар за културу Милорад Ђурић посетиоје и Покрајински завод за заштиту споменика културе, где је разговарао садиректором Зораном Вапом.  Директор Вапа је упознао секретараЂурића са радом и предстојећим активностима Завода, уз напомену да су  у току радови на конзервацији иреконструкцији 12 споменика културе, како на Хиландару, тако и  на Крку, у Бачу,  Даљу и у Бођанима. Осим тога, Завод је јоштоком 80-их година успео да рестаурира све фрушкогорске манастире, као и бројнеспоменике културе у Војводини, којих укупно има 750, као и да се отвори катржишту, јер култура мора да иде на тржиште да би могла опстати - објаснио јеВапа. Са тим у вези су рађени бројни конзерваторски, рестаураторски ипозлатарски послови углавном  дрвета, паје 50 одсто добијених средстава употребљено за куповину репроматеријала,куповину рачунара и нових теренских возила. По речима директора Вапе, једина проблематика са којом се Завод суочава јета да се морају регулисати ингеренције и законска регулатива, која је централизованау Београду, тако да би било веома добро, када би један представник из Покрајинемогао да утиче на решавање текућих питања у Војводини,а не да се тиме бавестручњаци који на тим местима никада нису били. Милорад Ђурић је изјавио да захваљујући компетентним и стручним људима,који седе у војвођанским културним институцијама, нема  препрека у раду, а Завод за заштиту споменикакултуре је у суштини институција, која брине о нашем идентитету и нашемкултурном наслеђу. Наш циљ и задатак, биће да обезбедимо материјалну подршку ибоље услове за рад свим културним институцијама, уз посебан осврт нарегулисање законске  регулативе, која јевеома битна  за стратегију развојакултуре, где је најважнија координација и синегрија свих нивоа власти- рекао јена крају секретар Ђурић.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs