Председник Пајтић на заседању Велике скупштине Српског народног вијећа у Загребу

Нови Сад , 31. мај 2008.
-A A +AПредседник Пајтић на заседању Велике скупштине Српског народног вијећа у Загребу.

Нови Сад , 31. мај 2008. .

Нови Сад, 31. мај - Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић присуствовао је,као изасланик председника Републике Србије Бориса Тадића, заседању Велике скупштинеСрпског народног вијећа у Загребу. Био јето је највећи послератни скуп Срба и њихових изабраних представника уРепублици Хрватској, коме су присуствовали делегати из 127 локалних вијећа, укупно њих 1.700,из свих делова Хрватске, као и представници локалних и регионалних власти, Српскеправославне цркве, Заједничког вијећа опћина, СДК Просвјета, Српскогдемокартског форума, као и других организација и удружења.Одржавање Велике скупштине подржава традицијуокупљања грађана српске националности и жељу за очувањем сопственог идентитета,као и борбу за што бољи институционални положај и остваривање права.Великојскупштини су присуствовали многобројни гости, представници српских удружења и организацијаиз Словеније, Босне и Херцеговине, Македоније, Мађарске, као и представнициХрватског националног вијећа из Србије, и са Косова и Метохије.У свомобраћању делегатима Велике Скупштине српског народног вијећа председникИзвршног већа Војводине рекао је:
-  Даме и господо, господине председниче, уважени гости,
   Драги делегати Великескупштине Српског народног вијећа - два су задатка пред нама. Прво: да ваш положају Хрватској буде што бољи; друго: да помогнете вашој матици да билатерални односи две земље буду на добробит оба народа, и хрватског и српског. Зато је важнои велика ми је част да данас будем с вама, да вам се обратим, да чујем ваше саветеи да увидим ваше проблеме.
  Србија од 2000. године и доласка демократскевласти, интензивно ради на регионалној сарадњи и добросуседским односима. То јеважан део спољне политике Србије која претендује да убзаним корацима постане пуноправничлан Европске уније.
  За нас је веома важно да цео Балкан уђе у Европскуунију. Залажемо се свом снагом за тај циљ јер је то најбољи начин да сви Србикоји живе ван матице буду под истим кровом - европским. Исти циљ имају и другинароди, Хрвати или Бошњаци, који ће на тај начин такође остварити свој властитилегитимни интерес.
  Каошто знате, Република Србија је недавно учинила одлучујући корак ка остварењу нашегциља пуноправног чланства у Европској унији. Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживањуизмеђу Србије и Европске Уније представља значајан тренутак у процесу интеграцијецелог западног Балкана у највећи мировни пројекат у историји човечанства. Европскаунија штити идентитет сваке нације понаособ, истовремено доносећи економки просперитет,социјалну правду и поштовање људских права свим њеним грађанима.
  Само када се цео региону потпуности интегрише у Европску унију, земље и нације којима је балкански регионзаједнички дом добиће могућност економског просперитета и социјалне сигурности.И тек тада ћемо моћи да затворимо књигу која представља неславну деценију обележенуграђанским ратовима, етничким чишћењем, избеглицама и привремено расељеним лицима.
  Република Србија ће несумњиво наставити да чинисве што је у њеној моћи како би успешно окончала сарадњу са Међународним кривичнимтрибуналом у Хагу. Не само зато што је то наша међународна обавеза, не само затошто је то захтев нашег правног система, већ зато што је то морална обавеза премажртвама, према нама самима и према нашој деци. Веома је важно да се питање ратних злочина затвори,да злочинци буду осуђени, да жртве нађу свој мир, а породице невино страдалих имајукакво-такво задовољење правдом.
  Шездесет година је прошло од једног оваквог скупаСрба у Хрватској, обележеног поносом српске заједнице њеним доприносом у антифашистичкојборби и слободи Хрватске. Нека ваш данашњи скуп обележи нада у заједнички суживот.Политику грађанске лојалности, коју је пре две године овде промовисао председникРепублике Србије Борис Тадић, треба оснажити и потврдити. Тако ће српска националназаједница у Хрватској лакше пребродити прилагођавање новој политичкој реалности,а институт „недостојности" ће брже постати недостојан европске и демократске државекаква је Хрватска.
  Важно је да се сви - и Хрвати и Срби - окренубудућности. Не можемо заборавити прошлост, одрећи се историје, али морамо сви заједнода радимо на бољој и квалитетнијој будућности за све нас како би у миру и просперитетуживели једни поред других. Ми ћемо можда још неко време живети с различитим прошлостима,али са једином могућом - заједничком будућношћу.
   Србија је, као што знате, прошла кроз веома тешкепериоде у последњих осам година. Могли смо и много више, али су нас политичке приликеонемогућиле да убрзамо свој просперитет. Доста смо урадили на примени европских стандардаи на поштовању људских права. У Србији живе многе националне заједнице. Свакаима пуно грађанско и цивилизацијско право да гаји свој идентитет и своју културу.У српском парламенту мањине су заступљене. У новом сазиву српског парламента бићеи Мађара, Албанаца, Бошњака и Хрвата. Али тако изгледа и хрватски парламент. Ито је пут: да саберемо представнике свих националних заједница тамо где се одлучујекако да живимо боље и срећније него јуче.
    Даме и господо,
   Република Србија с пажњом прати учешће представникаСрба у Влади Републике Хрватске, уз очекивање да ће та партиципација допринетиефикаснијем и бржем решавању свих заосталих проблема. Ми заједнички треба да водимоактивну и синергијску политику нормализације и побољшања односа Србије и Хрватске,Хрвата и Срба. За нама је тешка баштина 20. века, због којег можемо да се стидимои којим можемо да се поносимо. Како год, само нам једно питање преостаје: да лисмо после свега паметнији?
   Ако јесмо, свака даља прича је - сувишна.- рекао је председник Извршног већа Војводине.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs