Канцеларија за инклузију Рома обележила годишњицу постојања

Зрењанин , 30. мај 2008.
-A A +AКанцеларија за инклузију Рома обележила годишњицу постојања.

Зрењанин , 30. мај 2008. .

Нови Сад, 30. мај – Данас је обележена годишњица постојања Канцеларије заинклузију Рома, која је основана, како је подсетио директор Канцеларије ДушкоЈовановић, на иницијативу Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање иравноправност полова и уз финансијску подршку Фонда за отворено друштво.Како је наглашено, токомпротекле године, резултати рада су изузетно задовољавајући, јер је у великојмери постигнут постављени циљ – укључивање Рома у све свере друштвеногживота. Приоритет у раду заузело је образовање младих Рома, те је тако уписаноукупно 156 ученика ромске популације у средње школе, а 27 студента уписано јена Новосадски универзитет. Свим ученицима обезбеђен је смештај усредњошколским и студенским домовима, као и стипендије. По питању побољшањауслова живота, решење је понуђено преко Извршног већа АП Војводине и уз помоћлокалне самоуптаве и то преко два модела – у Кули и у Опову – где су изграђенинови стамбени објекти, тако да су измештена стара ромска насеља и ромскимпородицама су обезбеђени пристојни услови живота.
Средствима Извршног већаАП Војводине омогућено је и самозапошљавање Рома – више од 60 Рома активноучествује у пројектима самозапошљавања, чиме се смањује незапосленостгенерално у Војводини, али и међу ромском популацијом. Иначе, преко Фонда закапитална улагања издвојено је око 300 милиона динара за решавање проблемаинфраструктуре у ромским насељима, што је тренутно једна од највећихинвестиција у Србији везана за решавање проблема Рома.
Једна од намерапокрајинске владе и Канцеларије за инклузију Рома је и укључивање Рома удржавне институције, па је, тим поводом, послат допис свим локалнимсамоуправама у Војводини за обезбеђивање места координатора за ромска питања,чији би задатак био да буду спона између органа власти и ромске популације. Засада је позитиван одговор стигао из општине Сомбор, Кула, Тител, Чока,Зрењанин и Бач, али се очекује да ће позитиван одговор стићи и из другихвојвођанских општина.
Како је наглашено,Војводина је европски регион у коме је највише учињено по питању решавањапроблема ромске популације, што је, према речима покрајинског секретара за ради запошљавање Мирослава Васина још један корак ка интеграцији наше земље упородицу земаља ЕУ.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs