Потписани уговори о боравку студената у иностранству

Нови Сад , 29. мај 2008.
-A A +AПотписани уговори о боравку студената у иностранству.

Нови Сад , 29. мај 2008. .

Нови Сад, 29. мај - У Извршном већу АП Војводине потписани су уговори о суфинансирању студијскогборавка студената у иностранству, у оквиру пројекта «Цампус Еуропае». Овегодине Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој суфинансираборавак осам студената са четири факултета Универзитета у Новом Саду, азаступљене су области: физика, биохемија, биологија, туризам, индустријскоинжињерство и менаџмент, медицина, право и француски језик.Уговоре су потписали покрајински секретар за наукуи технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, декани факултета УН у НовомСаду и студенти којима је одобрено суфинансирање. Потписивању уговораприсуствовала је и ректорка УН у Новом Саду, проф. др Радмила Маринковић-Недучин.
Међународни пројекат размене студената «ЦампусЕвропае» одвија се у оквиру Европске универзитетске фондације у Луксембургу. Спроводига 16 универзитета из 15 европских земаља. Учешће у пројекту повећавамобилност наших студената и омогућава боље упознавање са земљама у којеодлазе. Студентима је загарантовано потпуно признавање похађања студијскогпрограма земље домаћина по повратку на матични универзитет. Пројекат језначајан и зато што је Универзитет у Новом Саду једини представник Србије, астечена искуства приближавају га универзитетима из Европске уније. Изражавајући задовољство што се наставља сарадњаИзвршног већа АПВ и  Универзитета у НовомСаду на оваквим пројектима, проф. др Драгослав Петровић је оценио да то насимболичан начин исказује и опредељење актуелне Покрајинске владе. Подсетиоје да су укупна издвајанаја усмерена ка високом образовању и науци биласаставни део покрајинског буџета, са преко 6 процената што је, према његовимречима,  импресиван однос према овојобласти која је има приоритет у оквиру Сртратегије убрзаног развоја АП Војводине.Професор др  Петровић је такође навео даје у овој години издвојено за високо образовање и науку преко 550 милионадинара, што кроз Фонд за капитална улагања, што кроз пројекте нових високихтехнологија, али и посебних наменских средстава која су усмерена за новеинвестиције у оквиру даљег развоја Универзитета и науке.
Однос према младима илустровао је подацима офинансирању 22 међународна студентска пројекта. Он је објаснио да је, умеђународним регионалним пројектима учествовало преко 428 истраживача, а 240 сумлади испод 30 година. Професор Петровић говорио је и финансирању студената уоквиру пројекта «Путујмо у Европу». - Градимо три нова студентска дома у АП Војводини,што уз станове за младе истраживаче, указује на наше опредељење које ће и унаредном периоду бити настављено и има пуну подршку научне јавности и грађана- казао је проф. др Драгослав Петовић.

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs