Потписан пројекат ревитализације Обедске баре

Нови Сад , 10. април 2008.
-A A +AПотписан пројекат ревитализације Обедске баре.

Нови Сад , 10. април 2008. .

Нови Сад, 10. април  - Покрајински секретар за заштиту животнесредине и одрживи развој проф. др Золтан Ђармати, директорка Завода за заштитуприроде Србије Лидија Амиџић и директорка ЈП "Војводинашуме" МартаТакач потписали су данас у Извршном већу Војводине заједнички пројекат: "Ревитализацијаи промоција природних екосистема Купинских греда у специјалном резерватуприроде Обедска бара".Покрајински секретар проф. дрЗолтан Ђармати изразио је задовољство што су се у самој изради, али и нареализацији пројекта ревитализације Обедске баре, једног од најзначајнијихзаштићених природних подручја у нас, сложила три партнера чији су интересидонекле различити - Завод за заштиту природе, "Војводинашуме" које себаве комерицијалним гајењем и експлоатацијом шума и Покрајински секретаријатчији назив говори да је његова делатност заштита животне средине, али иодрживи развој. По његовим речима, важно је и то што је пројекат добио подршкуМинистарства заштите животне средине, општине Пећинци и невладине организације"Млади истраживачи Србије". Професор Ђармати нагласио једа се стално мора водити брига о заштићеним природним добрима, али нетеоријски  већ са конкретним програмом, укоме су предвиђени извођачи, затим стручњаци који ће се бавити одржавањем и развојемтог подручја, као и финансијска средства за ову намену.  Пројекат ревитализације Обедске баре све тоукључује - рекао је др Ђармати и навео да је Секретаријат за невладин секторкоји се бави заштитом животне средине у покрајинском буџету обезбедио овегодине 18 милиона динара и 15 милиона за заштићена природна добра, што једалеко више него у прошлој години. 
Циљ пројекта на коме ће серадити у наредних десет година, јесте да се сачува јединствена природна баштинаод светског значаја, пошто је Обедска бара наше најстарије заштићено природнодобро (заштићена још 1874. године). Она је највеће поплавно подручје, настало умеандеру реке Саве, распрострањеном на око 12 хиљада хектара са значајнимбиодиверзитетом. Поред тога, на овом подручју налази се и културна баштина саостацима средјновековног града Купиника,који је био седиште српских деспота. Помоћник покрајинскогсекретара за заштиту животне средине и одрживи развој Слободан Пузовић навео једа пројекат обухвата санацију и ревитализацију природних еко-система у тризаштићене зоне - од "дебеле горе", односно аутохтоне шуместогодишњих стабала храста лужњака, до бара, 14 мочвара, влажних ливада ипашњака, како би се обезбедили услови за живот различитих биљних и животињскихврста које живе на оваквим стаништима. Поред тога, планиран је и потпројекат:"Кула Обеда", односно изградња одговарајућих туристичких пунктова,више километара  туристичких стаза,видиковаца, клупа, инфо-табли, а планира се и одговарајућа  служба за пружање  стручно-туристичких услуга посетиоцимаОбедске баре. 
Пројекат ревитализацијеОбедске баре повезује природну и културну баштину овог подручја Срема у циљуразвоја туризма, услова за програме едукације и рекреације, унапређење стањаретких и угрожених врста биљака и живптиња од светског значаја, али идоприноси развоју локалне заједнице. 

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs