Председник Пајтић у Сремској Митровици

Сремска Митровица , 26. децембар 2007.
-A A +AПредседник Пајтић у Сремској Митровици.

Сремска Митровица , 26. децембар 2007. .

    НовиСад/Сремска Митровица, 26. децембар - Председник Извршног већа Војводине мр Бојан Пајтић отвориоје данас савремени погон за производњу нових врста тестенине и кекса у пекари"Симић" у Сремској Митровици. Ово је још један од погона новихтехнологија који је, у оквиру пројекта подршке производњи заснованој на технолошким иновацијама и савременим материјалима Покрајинског секретаријата занауку и технолошки развој, суфинансиран на конкурсимаИзвршног већа Војводине. Производи из овог погона праве се од посебне смеше брашнакоје не садржи глутен, па је реч о производима који су безбедни за све оне којису алергични на пшенични, ражани и јечмени глутен. Претпоставља се да данас уСрбији, и то по непотпуним подацима, има више десетина хиљада оних који, због целијакије- обољења изазваног пшеничним глутеном, у исхрани не смеју да користе брашнои традиционалну тестенину од житарица који садрже овај састојак. Код нас, сви производикоји се користе у безглутенској дијети потичу искључиво из увоза и оптерећнису царинским дажбинама, тако да је режим правилне исхране за све оваквеболеснике био изузетно скуп и захтеван.
   У новопокренутом погону пекаре "Симић" који је стајао 22,3милиона динара, Извршно веће је уложило 9.89 милиона динара, па ће тако по првипут тестенина, кекс и други произоводи без глутена сачињени на бази нешкодљивогкукурузног скорба, принчаног и кромпировог брашна, бити много јефтинији и доступнији.Поред тога пекара "Симић д.о.о." планиран је и извоз, у Словенију, БиХ и ЦрнуГору.
   "Ове године, у Војводини, забележен је пад незапослености од 20 процената, што значи да је посаодобило око 50 хиљада наших незапослених суграђана, умногоме захваљујући подршци, мерама ипројектима Извршног већа. И у производном погону који смо данас отворили имамоизузетно успешну симбиозу нових идеја, неопходних произовда заснованим нановим, здравим и медицински испавним технологијама, заједно са обезбеђивањемквалитетног, савременог производа, који ће не само смањити потребу за скупомувозном робом, већ ће још један произвођач из наше земље постати извозник.Данас смо добили још један доказ да је пројекат подршке производним програмимаутемељеним на новим технологијама дао веома добре резултате, јер је овде, насвом новом послу још 20 радника. Паду незапослености није допринело само директнозапошљавање, већ и чињеница да сваку новопокренуту производњу прате имногобројни кооперанти, који чине неопходну подршку сваком новом производу -рекао је између осталог,председник извршног већа Војводине, мр БојанПајтић.&амп;нбсп;  
  Покрајински секретарза науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић најавио је да ће и унаредној години конкурси за подршку пројектима нових технологија, намењенипредузетницима из приватног сектора, бити настављени, и то у још значајнијемновчаном обиму.
- Посебно јеважно да производња савремених роба у погонима нових технологија будепокренута и у недовољно развијеним војвођанским општинама, па ће због тогапредузетницима из таквих средина бити обезбеђена подршка посебног експертскогтима. Њихова подршка треба да помогне да и оне средине из којих није билоапликација конкуришу и добију нове, савремене, погоне. Планирамо да на такавначин покријемо све општине у Срему и обезбедимо да за сваку од њих, а посебноу Беочину, Иригу, Сремским Карловцима и још неким општинама из којих није билодовољно апликација, буде припремљен пројекат нових технологија - рекао је проф.др Драгослав Петровић.                

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs