Одржана седница Одбора за демографску политику и друштевену бригу о деци

Нови Сад , 30. новембар 2007.
-A A +AОдржана седница Одбора за демографску политику и друштевену бригу о деци.

Нови Сад , 30. новембар 2007. .

Нови Сад,30. новембар - Покрајински секретаријат за демографију, породицу и друштвенубригу о деци издвојио је у 2005. и 2006. години више од 20 милиона динара запобољшање услова рада и боравка деце у војвођанским предшколским установама,речено је на данашњој седници Одбора за демографску политику и друштевенубригу о деци. Тај новац, већим делом, искоришћен је за изградњу,реконструкцију, доградњу и адаптацију постојећих објеката, затим за опремањепредшколских установа - набавку намештаја, подних облога, кухињске и техничкеопреме, али и за уређење дворишта и игралишта у предшколским установама. - У протеклих неколико годинаобратило нам се много предшколских установа из Војводине са захтевима за помоћу опремењу и адаптацији. Углавном су сви захтеви позитивно решени - рекла јеНовка Мојић, покрајински секретар за демографију, породицу и друштевену бригу одеци.  Она је додала да ће и у наредномпериоду, Секретаријат, на чијем је челу, наставити да помаже побољшање условаи рада предшколских установа, када су у питању мања улагања, а да за већаулагања предшколаске установе треба да конкурушу за средства код Фонда закапитална улагања.
Чланови Одбора прихватили су, наданашњој седници и информацију о регресирању дела трошкова борвка упредшколској установи за треће и четврто дете у првој половини ове године. Какоје наведено, у овом периоду регресирани су трошкови боравка за 5222 деце, штоје за 9 одсто више него лане, када је овом мером било обухваћено 4797 деце.Мера се реализује у 44 предшколске установе и двадесетак основних школа уВојводини, а у првој половини ове године из текуће буџетске резерве издвојноје преко 82 милиона динара.
- Популациона мера - регресирањетрошкова боравака трећег и четвртог детета у предшколским установама - до садаје дала веома добре резултате. Од 2005. године када је мера заживела, број децекоја су обухваћене повећан је за хиљаду - рекла је Новка Мојић. Она је додалада је добро што се мера реализује у свим општинама у Војводни, а да није доброто што је у свим општинама различита економска цене боравка деце у предшколскимустановама.
- Ове цене крећу се рецимо од3.884 динара у Новом Саду до 12.685 динара у Новом Бечеју за целодневниборавак, а за полудневни од 1.500 динара у Опову, до 5.834 у Новом Кнежевцу.Ове цене би свакако требало ускладити, а њих одређује локална самуопарава.
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs