Презентација студије конкурентности

, 10. мај 2007.
-A A +AПрезентација студије конкурентности.

, 10. мај 2007. .

НовиСад, 10. мај - Фонд за подршку инвестиција у Војводини- ВИП Фонд и ФИАС (Фореигн Инвестмент Адвисорy Сервице), чланица Светске банке,организовали су у &рдqуо;Мастер&рдqуо; центру Новосадског сајма презентацију Студијеконкурентности АПВојводине у сектору пословних услуга у односу на секундарне градове-регионеЧешке Републике, Словачке, Мађарске, Румуније и Бугарске.Циљ израде ове студије је даприкаже сектор услуга у АП Војводини у односу на међународну конкуренцију итако омогући општинама, регионима, Влади Републике Србије и институцијама запривлачење инвестиција да пре доношења одлуке о улагању стекну увид у конкурентност нашег сектора услуга.
Сектор услуга чине делатностикао што су: цалл центри, технолошки центри, центри за развој софтвера, пружањеИЦТ услуга, “оутсоурцинг&рдqуо; књиговодствених услуга, набавке, правних услуга идруго.
Студија предлаже и акциониплан унапређења пословног сектора у АП Војводини и Републици Србији, као иконкретне мере неопходне за унапређење свих оних аспеката који један региончине пословно успешним и атрактивним за стране инвеститоре.  Предмет овогкомпаративног истраживања биле су инвестиционе локације, комуналне услуге,телекомуникације, квалификованост и оспособљеност радне снаге, знање странихјезика, као и укупна пословна клима и други чиниоци релевантни за потенцијалнеулагаче и фирме које се баве промоцијом и привлачењем улагача. Истраживање Светске банке,департмана за саветодавне услуге у циљу унапређења пословне климе-ФИАС, показалоје да АП Војводина и Република Србија недвосмислено поседују потенцијал који сеодноси на привлачење страних инвестиција у сектор пословних услуга, али и дасви партнери који се баве привлачењем инвестиција треба да уложе заједничкинапор како би конкурентност АП Војводине била на бољем нивоу и како би заједноуспели да у овај регион и читаву нашу земљу привучемо значајан број квалитетнихинвеститора и створимо што већи број одрживих и перспективних послова и раднихместа.  АП Војводина, каонајпрогресивнији регион Републике Србије, има задатак и част да у овом послубуде лидер који ће предузети одлучне и активне кораке у циљу привлачењастраних директних инвестиција у сектор пословних услуга.  Сарадња ВИП Фонда и Светскебанке ће се наставити, јер ова Студија је само први корак у низу послова којитреба да се обаве у унапређењу пословне регулативе и пословних прописа,унапређења доступности и квалитета инвестиционих локација, њихове  инфраструктурне и телекомуникационе опремљености,креирања боље понуде квалитетних некретнина (најпре пословних зграда, савременогканцеларијског простора и технолошких паркова), рад са Универзитетом у НовомСаду како би се повећао број ИТ инжењера и дипломаца са Факултета техничких наука,јер стручњаци из комуникационе области су неопходна радна снага за сваког инвеститора.   Резултат презентације Студијеје и формирање посебне радне групе коју ће чинити представници Извршног већа,ВИП-а, Светске банке, и релевантних институција, чији су представнициприсуствовали данашњој презентацији у “Мастер&рдqуо; центру. Радна група ће радитина креирању оквира за привлачење инвестиција и уклањању идентификованихслабости, и повећању укупне конкурентности АПВ. Данашњу презентацију Студије конкурентности отворио је дрТихомир Симић, подпредседник Извршног већа АП Војводине, а пословним партнеримаи представницима општина, републичке Владе и Извршног већа  Војводине, СИЕПА-е, Универзитета у Новом Саду,Националне службе за запошљавање и другим гостима, обратили су се и Дермот Кофи (Дермот Цоффеy) уиме Светске банке, департмана ФИАС, који је директор програма ИИWБ (Инвест инWестерн Балканс), Марго Томас (МаргоТхомас) са позиције регионалне координаторке програма и Дејвд Браун (Давид Броwн) консултант ФИАС-а, као иБранислав Бугарски, директор ВИП Фонда, институције која се бави послом привлачењастраних инвестиција у АП Војводину.

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs