Манифестација ''Етно дан'' у Основној школи ''Шандор Петефи''

Нови Сад , 26. април 2007.
-A A +AМанифестација ''Етно дан'' у Основној школи ''Шандор Петефи''.

Нови Сад , 26. април 2007. .

Нови Сад, 26. април - Прва од пет «Етно дан» приредби, које се реализују у оквиру пројеката Извршног већа Војводине «Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини» одржана је данас у новосадској Основној школи «Шандор Петефи». Етно дан" је манифестација коју припремају ученици виших разреда основних школа у Војводини, а посвећена је међусобном упознавању и представљању традиције, културног и историјског богатства друге националне заједнице у окружењу. Тако су ученици двојезичне Основне школе “Шандор Петефи&рдqуо; припремили богат програм и представили својим вршњацима  културу и традицију сународника мађарске националности. 
Приредби је присуствовао потпредседник Извршног већа Војводине и покрајински секретар за управу, прописе и националне мањине  др Тамаш Корхец који је истакао да је циљ ове манифестације да се ученици упознају са својим комшијама разлицитих националности, да науче да је различитост предност коју на најбољи начин треба искористити.
- Војводина је богата регија, не само због плодних њива, Дунава, Тисе, вредних људи, већ зато што у Војводини већ вековима једни поред других и заједно живе различити народи, говори се различитим језицима и преплићу се културе народа који живе на овим просторима. Важно је да искористимо предност суживота у Војводини, која је «Европа у малом» и да се на прави начин упознамо са  овим богатством - рекао је др Тамаш Корхец. Он је подсетио да је Покрајинска влада, пројекат «Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини» покренула управо због тога да би млади у Војводини постали свесни ових вредности и да би новим знањима о својим комшијама постали богатији.
- У основи националне мржње и нетолеранције су незнање и полуистине, а да би се то превазишло неопходно да се млади упознају са предностима које им суживот са припадницима других националних заједница пружа - нагласио је Корхец.  
Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs