Потписани уговори о суфинансирању студије о ревитализацији друмског и железничког саобраћаја

Нови Сад , 07. децембар 2006.
-A A +AПотписани уговори о суфинансирању студије о ревитализацији друмског и железничког саобраћаја.

Нови Сад , 07. децембар 2006. .

Нови Сад, 7. децембар - На основу захтева које су упутиле локалне самоуправе и привредна предузећа из Јужнобанатског и Западнобачког округа, у Извршном већу Војводине, покрајински секретар за привреду Синиша Лазић потписао је уговоре о суфинансирању израде студије о ревитализацији друмског и железничког саобраћаја. Секретар Лазић је уговоре потписао са директорком Центра за путеве Војводине Бранком Јаковљевић и са деканом Саобраћајног факултета у Београду др Момчилом Миљушем.Синиша Лазић је саопштио да је за израду студија потребно 7.600.000 динара. Од тог износа, за студију о ревитализацију железничког саобраћаја издвојиће се 5.310.000 динара, с тим што ће Покрајински секретаријат за привреду издвојити 2.835.000 динара, а општине из два региона ће учествовати са 2.475.000 динара. За израду студија у друмском саобраћају намењено је 4.765.000 динара. Лазић је објаснио да намењена средства потичу из прихода од приватизације војвођанских предузећа. Секретар Лазић је подсетио да се стране инвестиције могу привући само са добрим пругама и са сређеним друмским саобраћајем.

- Велике количине робе, привредних и пољопривредних производа могле би да се преусмере на железнички саобраћај, чиме би се растеретили путеви - рекао је декан др Момчило Миљуш. - У студији ће бити прецизно анализиране основне карактеристике путничког и робног саобраћаја у регионима, стање пруга и саобраћајне мреже, прогноза токова путника и роба, предлог најоптималнијег модела организације саобраћаја и управљања инфраструктуром. Студије ће омогућити и учешће на конкурсима за добијање средстава за ревитализацију пруга из програма за подстицање регионалне и прекограничне сарадње.
 Бранка Јаковљевић је објаснила да ће за побољшање друмског саобраћаја у Војводини, бити израђене студије за три главна путна правца. Први правац иде од границе са Румунијом (Српска Црња) преко Кикинде и Аде, до Малог Иђоша; други - од Малог Иђоша, преко Куле, Сомбора, до границе са Мађарском (Бачки Брег); а трећи правац је деоница магистралног пута М-21, од Иришког венца до раскрснице за манастир Хопово, где се планира прављење треће траке за тешка теретна возила. Студије ће трасирати квалитетнији, безбеднији и функционалнији друмски саобраћај у Војводини, сматра Бранка Јаковљевић, јер ће повезати регион са суседним земљама, са којима се одвија привредна, трговинска и туристичка сарадња.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs