Саопштење са 136. седнице Извршног већа Војводине

Нови Сад , 06. децембар 2006.
-A A +AСаопштење са 136. седнице Извршног већа Војводине.

Нови Сад , 06. децембар 2006. .

Нови Сад, 6. децембар - На данашњој седници, Извршно већеВојводине размотрило је Информацију о раду Канцеларије за инклузију Рома,једине институције коју је основао неки државни орган у Србији, која се бавипроблемима Рома. Канцеларија за инклузију Рома почела је са радом у октобру2005. године, у оквиру пројекта Покрајинског секретаријата за рад,запошљавање и равноправност полова. Пројекат је покренут након потписивањаДекларације о приступу "Декади Рома", а финансијску подршку зањегову реализацију обезбедио је Фонд за отворено друштво Србије.
Канцеларија за инклузију Рома установљена је као самосталнаустанова, која се бави имплементацијом, надзором и применом Стратегије заинтеграцију и давање већих овлашћења Ромима и реализацијом одговарајућихакционих планова на подручју Војводине. Стога је Скупштина АП Војводине, у мају2006. године, донела Одлуку о оснивању Канцеларије за инклузију Рома, заразвијање и спровођење програма унапређења положаја Рома у областиобразовања, здравства, запошљавања, становања, људских и других права.

Од свог настанка, Канцеларија за инклузију Рома сачинила јејединствену базу података ромских невладиних организација, успоставила је сталнусарадњу са ромским организацијама и удружењима, међународним организацијама идругим невладиним организацијама које брину о положају ромске популације.Канцеларија је организовала, или учествовала у низу акција на побољшањууслова живота Рома у Војводини, у пројектима чији је циљ било сузбијањенасиља над женама, побољшање положаја Ромкиња, у области образовања,репродуктивног здравља, женских права и у реализацији програма који доприносеобразовању Рома.
Покрајинска влада усвојила је извештај Канцеларије заинклузију Рома. Закључено је да је потребно да се процес оснаживањаКанцеларије заокружи именовањем органа управљања и руковођења, као и да сеСавет за интеграцију Рома, који делује као радно тело Извршног већа - радикоординације активности на нивоу покрајинске администрације - допунипредставницима покрајинских секретаријата у чијој надлежности су запошљавање,образовање, култура, националне мањине, информисање и урбанизам.
Извршно веће Војводине издвојило је из буџетске резерве 100хиљада динара за суфинансирање пројекта камерног позоришта музике"Огледало", који се - под називом "Лице на метар" - бавиуметничком едукацијом о теми лицемерја. За извођење радова у Основној школи "чура Јакшић" у Ковинуиздвојено је 1,1 милиона динара, а 30 хиљада динара намењено је КлубуСајанаца "Огледало" за учешће на међународном фестивалу гулаша ифолклора у Мађарској.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs