Др Габор Лоди примио делегацију кинеске провинције Лиаонинг

Нови Сад , 18. октобар 2006.
-A A +AДр Габор Лоди примио делегацију кинеске провинције Лиаонинг.

Нови Сад , 18. октобар 2006. .

Нови Сад, 17. октобар - Потпредседник Извршног већа Војводине др Габор Лоди примио је делегацију кинеске провинције Лиаонинг, коју је предводио вицегувернер Јан ФенгКинеска делегација, која је у званичној посети Републици Србији, на позив Министарства одбране, заинтерсована је да се непосредно упозна са искуствима наше земље у области цивилне заштите, посебно са организацијом ове службе за време НАТО бомбардовања 1999. године и њеним деловањем током недавних катасрофалних поплава у Војводини. Разговорима су присуствовали Милан Попадић, начелник Управе за цивилну заштиту у Министарства одбране, Барбара Авдаловић, заменик секретара за регионалну и међународну сарадњу, Бранислав Радановић, директор Јавног предузећа "Воде Војводине" и Мирко Галоња, главни руководилац одбране од поплава. Провинција Лиаонинг се налази на изузетно значајном географском положају у Републици Кини, истакли су гости, који су појаснили њен посебан значај у ситуацији када је тај регион у центру интересовања међународне јавности и великих сила, због недавно извршене пробе атомске бомбе у суседној Северној Кореји. Ова провинција такође има проблема са разорним поплавама, које се јављају такорећи законито, на сваких десет година. Зато су искуства, која наша земља има у ванредним ситуацијама корисна цивилној заштити ове провинције, истакли су гости. 
Потпредседник Извршног већа др Габор Лоди изразио је задовољство што се добра сарадња са Народном републиком Кином наставља и кроз сарадњу са њеним провинцијама, истичући да се ове године обележава двадесет година успешне сарадње Војводине са провинцијом чи Линг. Потпредседник Лоди говорио је о успешно окончаној борби са воденом стихијом у недавним поплавама у Покрајини, поготово што је, као непосредни координатор акција на терену, имао потпуно јасан увид у организацију свих служби у одбрани људских и материјалних ресурса у поплављеном подручју. Говорећи о интенцији Европске уније да се подручја са сличним географским, економским и другим карактеристикама интегришу кроз регионалну сарадњу и организацију, објаснио је да је Војводина члан ДКМТ, регионалне заједнице Дунав-Тиса-Криш-Мориш региона, у три суседне државе: Србији, Мађарској и Румунији. Један од облика сарадње, навео је Лоди, биће и формирање интервентне бригаде за случај угрожености од поплава, каја ће моћи да неометано делује и службено прелази границе ових држава и помогне народу.
Кинеска делегација наставила је разговоре у Центру за обавештавање, где су се гости конкретније упознали са организацијом и радом ове службе.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs