Конференција за штампу покрајинског одбудсмана

Нови Сад , 09. октобар 2006.
-A A +AКонференција за штампу покрајинског одбудсмана.

Нови Сад , 09. октобар 2006. .

Нови Сад, 6. октобар - У Извршном већу АП Војводине покрајински омбудсман др Петар Теофиловић одржао је конференцију за новинаре поводом посете делегације државних омбудсмана Републике Мађарске, која борави у нашој земљи, од 5. до 7. октобраДелегацију омбудсмана Републике Мађарске предводио је омбудсман Републике Мађарске, др Барнабаш Ленкович, а у његовој пратњи био је омбудсман за заштиту права националних мањина, др Јене Калтенбах. 
Покрајински омбудсман др Петар Теофиловић упознао је јавност са историјатом сарадње покрајинског омбудсмана и омбудсмана Републике Мађарске, која траје већ две године. У овом периоду било је много садржајних и конструктивних разговора, током којих су размењивана искуства, а разговори током данашње посете посвећени су утврђивању даље сарадње између ових институција.Омбудсман Републике Мађарске др Барнабаш Ленкович истакао је да је сарадња са покрајинским омбудсманом изузетно добра, те је изразио наду да ће канцеларија омбудсмана бити ускоро отворена и у Београду. Он је истакао да постоје две историјске чињенице које повезују АП Војводину и Републику Мађарску, а то су историјска прошлост у Дунавском басену наша два народа и доскорашња слична политичка ситуација. Доктор Ленкович је истакао да нам предстоји заједничко учење о парламентарној демократији, као и о демократксом функционисању правне државе. Такође, др Ленкович је рекао да је у демократском свету наглашена улога Уставног суда који обезбеђује контролисани рад парламента, као и јака институција омбудсмана, којом се обезбеђује контрола извршне власти, те остварење, заштитита и афирмација људских права.
Омудсман за заштиту права националних мањина, др Јене Калтенбах рекао је да и наше земље треба да поштују принципе развијених земаља Западне Европе, у којима влада идеја кооперативности, а не конфронтације. На овим просторима традиционално живи већи број националних заједница чији односи треба да почивају на идеји толеранције, сарадње и доброг саживота, рекао је др Калтенбах и додао да се само заједничким радом и разменом искустава могу остварити идеје и стандарди земаља ЕУ.
Ознаке:

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs