У Влади Војводине делегацији из Белорусије предложени пројекти за проширење сарадње

Нови Сад , 04. септембар 2013.
-A A +AУ Влади Војводине делегацији из Белорусије предложени пројекти за проширење сарадње.

Нови Сад , 04. септембар 2013. .

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин разговарали су у Влади Војводине са делегацијом из Републике Белорусије о унапређењу економске сарадње.

У саставу делегације су били заменик министра индустрије Белорусије Генадиј Свидерскиј, њ.е. амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев и представници белоруске привреде, фабрика за производњу лифтова, пољопривредних машина, камиона и аутомобила. Састанку је присуствовао и Драгољуб Швоња, почасни конзул Белорусије у Новом Саду и директор новосадске компаније ,,Агропанонка“ МТЗ Финке из Новог Сада, као и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић.

Потпредседник Владе Војводине проф. др Драгослав Петровић са сарадницима, делегацији из Белорусије представио је више конкретних пројеката за продубљивање економске сарадње и сарадње у области науке и образовања. "Ради се о 11 пројеката које је припремио Универзитет у Новом Саду и научно-истраживачки сектор. У области привреде реч је о два пројекта који се односе на заједничку производњу и заједнички пласман ових производа на тржишту. Покренућемо и иницијативу да наше државе подстакну приватни сектор да остваре два одговарајући привредна капацитета везана за производњу у оквиру нових технологија", рекао је Петровић.

Заједничка фабрика за склапање трактора „Беларус“ у Новом Саду, добар је пример успешног пословања, који треба следити у продубљивању сарадње у области привреде - сложили су се учесници данашњег састанка, на коме је изнет предлог да се, по том моделу, отвори погон за производњу лифтова. Према речима потпредседника Владе Војводине проф. др Драгослава Петровића, робна размена из године у годину бележи раст већи од 10 одсто и тај тренд је настављен и у првих седам месеци ове године, јер чак 36 компанија из Војводине учествује у робној размени. Ради повећања обима робне размене, као и проширивања асортимана производа, на састанку је предложено да Привредна комора Војводине организује обједињен наступ војвођанских компанија за учешће на познатој Белоруској робној берзи.

Посебно поље могуће сарадње је у области високог образовања, кроз размену студената и наставника Универзитета у Новом Саду са универзитетима у Белорусији, као и сарадње у заједничком истраживачком раду у више области: одрживи развој и заштићена природна добра, управљање шумама у условима климатских промена, мехатроника, и другим.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs