Весна Копитовић отворила едукативни семинар из области радиологије

Нови Сад , 10. октобар 2013.
-A A +AВесна Копитовић отворила едукативни семинар из области радиологије.

Нови Сад , 10. октобар 2013. .

Проф. др Весна Копитовић, покрајинска секретарка за здравство, социјалну политику и демографију отворила је 11. едукативни семинар из компјутеризоване томографије. Семинар за лекаре трајаће ове године пет дана уз учешће домаћих и страних предавача и полазника и то кроз два курса: „Дијагностичка компјутеризована томографија целог тела“ и „Напредне радиолошке технике у ургентним стањима“.

Развој медицине, а посебно радиологије, уз технолошке иновације и повећане могућности дијагностике, постављају радиологе на високо место у клиничкој пракси, што се свакодневно потврђује у Центру за радиологију Клиничког центра Војводине.
„Идеја о овој школи је почела у моменту када су све земље у региону кренуле да набављају радиолошку опрему и када су апаратти за компјутеризовану томографију (ЦТ апарати) почели да стижу и у мање средине, у болнице и здравствене центре где су радили радиолози који нису били обучени за рад. Нови Сад је први град у Србији који је још 1980. године добио ЦТ апарат. Ми смо зато решили да поделимо наше дугогодишње искуство и занимљиве случајеве које смо имали и да пружимо знање колегама у региону,“ рекла је проф. др Сања Стојановић, управник Центра за радиологију Клиничког центра Војводине и оснивач и водитељ ЦТ школе у Новом Саду.

У оквиру овог семинара, ове године се, по други пут, организује едукативни семинар и за РТГ техничаре, који има задатак да пружи најважније информације о техникама прегледа и да обједини дијагностичке протоколе, што ће такође утицати на побољшање квалитета рада у здравственим установама.
„Многе специјалности не могу више да функционишу без радиолога. Ви сте стуб комплетне дијагностике. А без добре дијагностике нема ни добре терапије,“ изјавила је проф. др Копитовић у обраћању предавачима и полазницима.

Ове године ће се на предавањима говорити на тему ЦТ дијагноза и евалуација тумора мозга, цереброваскуларних обољења, ангиографија, инфламаторних и дегенеративних обољења, максилофацијалне регије и темпоралне кости, врата, кичменог стуба, педијатријског ЦНС-а, у трауми главе, врата и кичменог стуба, остеомускуларног система као и примена ЦТ-а у интервентној радиологији и многе друге.

Проф. др Весна Копитовић је нагласила да развој медицине као и присуство најсавременијих вишеслојних ЦТ апарата обавезује радиологе на сталну едукацију, те да ће полазнике ове школе, наредних дана обучавати водећи професори и стручњаци из области радиологије из Србије, Аустрије, Мађарске, Хрватске, Црне Горе, Словеније и Босне и Херцеговине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs