Горан Јешић обавестио јавност да је саслушаван због "узнемиравања јавности" у афери афлатоксина у млеку

Нови Сад , 10. октобар 2013.
-A A +AГоран Јешић обавестио јавност да је саслушаван због "узнемиравања јавности" у афери афлатоксина у млеку.

Нови Сад , 10. октобар 2013. .

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић обавестио је јавност да га је саслушавала полиција поводом кривичне пријаве коју је против њега поднео бивши министар пољопривреде Горан Кнежевић за узнемиравање јавности због јавног објављивања података о присусуству, већем од дозвољеног, афлатоскина у млеку. "Очигледно је да тужилаштво не ради по правди, него по налогу политичке елите", изјавио је тим поводом Горан Јешић и ситуацију оценио трагикомичном. Полиција је у јулу закључила истрагу по тој пријави и вратила је тужилаштву. Тужилаштво је, према Јешићевим речима, пре 20 дана поново "инсистирало не мом саслушању у вези са кривичним делом узнемиравања јавности и још неким другим кривичним делима које наводе".

"Све што сам радио, делио сам са јавношћу и то је моја законска обевазе", рекао је Јешић и навео да Покрајински секретаријат за пољопривреду, по законима о безбедности хране и о слободном приступу информацијама од јавног значаја, има право да објави податке и изврши контролу сваке намирнице, као што то раде разна удружења потрошача и додао да се и данас раде те провере у склопу одређених програма за унапређење квалитета млека, о чему је обавештено и Министарство пољопривреде.

Горан Јешић је подсетио да је контрола млека тада показала да садржи афлатоксин који је у неким случајевима био већи и 100 пута од дозвољеног. Све резултате анализа прво је достављао Министарству пољопривреде и министру Кнежевићу, које је реаговало тако што је донета одлука да се промени правилник и да се подигне граница дозвољеног афлатоксина, па до тога да се до данас негира његово присуство у млеку. Јешић показао и документ Републичке дирекције за робне резерве у којем је објавила "јавни позив за позајмицу меркантилног кукуруза са присуством афлатоксина" у јулу ове године, што према његовим речима доказује да је Министарство све време "лажно негирало присуство афлаткосина у млеку".
Јешић је рекао да је једини који је суспендован у афери афлатоксина - бивши начелник одељења за ветеринарско јавно здравље Слободан Шибалић - у септембру именован на функцију директора Управе за ветерину у Министарству пољопривреде. "Иста влада га је суспендовала и вратила на функцију, а он је суспендован у марту зато што је опструирао ревизију у свом Министарству, а био је лично задужен за контролу, пре свега, млека", казао је Јешић.
Горан Јешић је подсетио да је и први потпредседник Владе Александар Вучић у марту изјавио да ће ниво дозвољеног афлатоксина бити за 15 дана враћен на ранији ниво и да ће сменити одговорне. "Данас је 10. октобар, и даље имамо правилник који је најгори у Европи. Да ли се овако води држава, правимо 'ријалити шоу' од Владе? Питам првог потпредседника Владе да ли је он озбиљан човек, који жели да спасе, како је рекао, српског фармера и млекарску индустрију и зашто није промењен правилник у року од 15 дана", казао је Јешић.
Анализе млека од пре месец дана показују да смо имали седам, осам узорака који не одговарају ни постојећем правилнику. Према Јешићевим речима, наша безбедност и безбедност наше деце, није више тема у Србији, "али јесте тема да се политички обрачунавате са људима, тако што се оптужују да узнемиравају јавност". Јешић је поновио питање зашто нису кажњени сви који су направили кривично дело стављањем таквог млека у промет.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs