Сенћанска гимназија у програму билингвалне наставе на енглеском језику

Сента , 10. октобар 2013.
-A A +AСенћанска гимназија у програму билингвалне наставе на енглеском језику .

Сента , 10. октобар 2013. .

Покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели и председник општине Сента Рудолф Цегледи, потписали су протокол којим је дефинисано учешће општине Сента у програму увођења билингвалне наставе на енглеском језику у војвођанским основним и средњим школама. У општини Сента, прва школа које је укључена у програм билингвалне наставе јесте Сенћанска гимназија, где ученици могу да похађају четири предмета на српско-енглеском и на мађарско-енглеском језику.

Покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели нагласио је да је програм увођења билингвалне наставе на енглеском језику у установама образовања и васпитања у Војводини, започет 2010. године. Програмом је до сада обухваћено шест основних и три средње школе, међу којима је и Гимназија у Сенти.

„У односу на друге школе, у којима се реализује програм билингвалне наставе, Гимназија у Сенти је јединствена по томе што се овде настава одвија на српско-енглеском и на мађарско-енглеском језику“, казао је мр Андор Дели и додао да је потписаним протоколом дефинисана логистичка подршка Сенћанској гимназији за увођење билингвалне наставе, као и финансијска подршка, која се пре свега односи на обуку професорског кадра који је укључен у билингвални вид наставе, као и на набавку опреме неопходне за унапређење квалитета образовања.

„Влада Војводине и Покрајински секретаријат за образовање, управу и националне заједнице имају визују да се програм билингвалне наставе прошири и да се направи мрежа основних и средњих школа које ће бити укључене у билингвални систем наставе, како би тај програм постао одржив. Билингвално образовање не треба да буде нешто што је елитистично и приступачно само уском кругу људи, него треба да буде доступно ученицима који мисле да су могу да савладају програм оваквог концепта“, истакао је секретар Дели и додао да билингвално образовање не подразумева само учење енглеског језика, него да се поједини предмети уче на енглеском језику, што ученицима свакако омогућава предност у даљем образовању.

Директорица Сенћанске гимназије Ева Ујхази, навела је да су програмом билингвалне наставе у тој школи обухваћена четири предмета - хемија, математика, информатика и физичко васпитање. Према њеним речима професори који држе наставу у оквиру билингвалног програма имају потребне квалификације, а уз подршку Покрајине која се тиче едукације професора, квалитет наставе биће још више унапређен.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs