У Музеју Војводине отворена изложба „У срцу нам шајка“

Нови Сад , 11. октобар 2013.
-A A +AУ Музеју Војводине отворена изложба „У срцу нам шајка“ .

Нови Сад , 11. октобар 2013. .

У Музеју Војводине синоћ је отворена изложба „У срцу нам шајка“, коју су, у склопу обележавања 250 година од оснивања Шајкашког батаљона, приредили Веселинка Марковић, виши кустос-историчар и Синиша Јокић, кустос-историчар. Изложбу је отворио историчар проф. др Владан Гавриловић, док је о њеном значају говорио потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.
„Ова изложба је нешто што траје, јер траје већ 250 година“, рекао је Славиша Грујић поздрављајући присутне у име Владе АП Војводине и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање. „Ми зато данас ту годишњицу обележавамо, а заправо као да смо стали у неком тренутку. Када кажемо Војводина, онда мислимо на Срем, Банат и Бачку и све њихове особености, као што када кажемо Шајкаши мислимо на ратнике, војнике, веслаче... људе који су били понос ових простора, јер су они традиција и пример како се воли ова земља. Њихово име јесте специфично и они сами су такви били, јер ратна дисциплина, обичаји и организација нас у то уверавају. Кроз обележавање годишњице сваки пут смо сазнавали нешто ново и увек би се изненадили, колико су били посебни. Данас отварамо и ову изложбу, која је исто тако особена, где ћемо осим униформе, оружја, начина живота упознати и нешто ново, што су они нама оставили и тиме нас поново изненадили“, рекао је Грујић.
У име домаћина, госте је поздравила директорка Музеја Војводине др Агнеш Озер, која је нагласила да поред историјских чињеница оснивања Шајкашаког батаљона и постављања војне границе, ова изложба носи нашу традицију и дух времена тадашње Аустро- Угарске, чиме нам се отвара један нови лист историје, а самим тим и нови поглед на данашњицу.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs