Додељена бесповратна средства за унапређење пољопривредних газдинстава у Војводини

Нови Сад , 11. октобар 2013.
-A A +AДодељена бесповратна средства за унапређење пољопривредних газдинстава у Војводини.

Нови Сад , 11. октобар 2013. .

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је потписивање 51 уговора, из три конкурса, чија вредност износи 99,8 милиона динара. Секретаријат је, тако, данас доделио бесповратних 78,8 милиона динара, за набавку опреме за заштиту од временских непогода, односно за набавку противградних мреже. За бесповратна средства за подршку малим прерађивачким капацитетима у газдинствима потписани су уговори укупне вредности 20 милиона динара, док је за подршку увођењу система квалитета додељен један милион динара.

Током целе године, Покрајински секретаријат за пољопривреду реализовао је низ конкурса за доделу бесповратних средстава, углавном за пет линија подршке инвестицијама регистрованих пољопривредних газдинстава из Војводине: за наводњавање, противградне мреже, пластенике, мале прерађивачке капацитете и сеоски туризам. До сада је расподелио више од 430 милиона динара, а око 550 газдинстава је та средства користило. "Од вас очекујемо да унапредите своје пољопривредно газдинство, да га дигнете на виши ниво, како би сутра било конкурентно када се подигну све заштитне баријере на нашој граници и када нам конкуренција дође споља", поручио је косрисницима ових средстава помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Слободан Теофанов.

Теофанов је нагласио да су сва средства ресорног Секретаријата која се додељују путем конкурса - инвестициона. "Покрајина нема права да даје директна плаћања, по хектару и грлу, већ има право на капиталне инвестиције. То је и добро, с обзиром на то да капитална улагања доносе додату вредност и већи профит. Директна плаћања су полусоцијална, а ово је нешто што треба да унапреди пољопривредно газдинство", рекао је Теофанов и најавио да ће Покрајински секретаријат за пољопривреду наставити појачаним интензитетом са конкусрима којима ће бити обезбеђена средства за мале прерађивачке капацитете. Према његовим речима, да је Војводина само сировинска база, мора се мењати. Будућност су мали прерадни капацитети млека, меса воћа и поврћа.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs