Јешић: Настављамо са инвестирањем у каналску мрежу - највећу инфраструктурну вредност у Војводини

Нови Сад , 17. октобар 2013.
-A A +AЈешић: Настављамо са инвестирањем у каналску мрежу - највећу инфраструктурну вредност у Војводини.

Нови Сад , 17. октобар 2013. .

"Главни циљеви Владе Војводине у њеној политици у области водопривреде су реструктуирање друштвених водопривредних предузећа и интензивно улагање у каналску мрежу у Војводини," изјавио је потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Горан Јешић, на данашњој конференцији за новинаре одржаној у Јавном предузећу "Воде Војводине".

"Што се тиче првог циља, Влада Војводине јуче је дала сагласност на иницијативу Дирекције за воде Министарства пољопривреде Србије, да се друштвена водопривредна предузећа реорганизују, тако што ће 53 одсто капитала тих предузећа припасти АП Војводини, односно "Водама Војводине", а 47 одсто Републици Србији. Кад је реч о каналској мрежи, претходна година је прва у последње две деценије у којој су реализоване капиталне инвестиције. За уређење каналске мреже у Војводини, уложено је више од милијарду динара, и ти радови се и даље настављају", рекао је Горан Јешић.

Непосредни повод данашње прес конференције је потписивање нових уговора за унапређење стања у водопривреди, вредних 580 милиона динара, који ће бити искоришћени за чишћење канала, пројектовање и изградњу регионалних система за наводњавање и за редовно одржавање.

Каналска мрежа у Војводини највећа је инфраструктурна вредност коју ова Покрајина има и, према Јешићевим речима, поред ЕПС-а и НИС-а, не постоји ништа вредније ни што Република Србија има. Дужина каналске мреже износи 21.000 километара док, поређења ради, мрежа категорисаних путева у Војводини износи 5.596 километара. Површина са које се одводњава у АП Војводини, са 159 пумпи у систему, већа је од милион хектара. Колико је важно одржавати каналску мрежу, говори податак који је навео Јешић, да је штета за пољопривреду Војводине у 2010. години била енормно велика, јер због превлажености више од 300.000 хектара земљишта, сетва кукуруза се није могла обавити у оптималним роковима. Зато је прошле године започет је заједнички подухват удруживања средстава Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, "Вода Војводине" и локалних самоуправа, за реализацију водопривредних пројеката. У 2012. години уговорено је 1.257.930.000 динара, уговори су склопљени са 40 локалних самоуправа и радови су покренути у 255 месних заједница.

"Први пут од 90-тих година прошлог века, имали смо капиталне инвестиције: у изградњу нових регионалних система за наводњавање: Кикинда-Нова Црња-Житиште и Кула-Мали Иђош," рекао је Јешић и додао да је урађена студија која је показала исплативост улагања у наводњавање, кроз добијање знатно већих приноса соје, кукуруза и шећерне репе.

Говорећи о даљим плановима, Јешић је рекао да је, на иницијативу Владе Србије и отворене могућности око финансирања од стране Арапског инвестиционог фонда, припремљен низ пројеката за капитална улагања, чија вредност је око 30 милиона евра. Уколико се оствари тај финансијски аранжман, у следећој години, заједно са средствима која Покрајина издваја, биће обезбеђено готово 50 милиона евра за реконструкцију каналске мреже.

Такође, започети су преговори за обнављање пумпи у водопривредном систему. Пумпе које се користе у просеку су старе 50-60 година, велики су потрошачи струје. "Зато желимо да тај систем обновимо, смањимо трошкове одржавања и повећамо функционалност. Тамо где је могуће да уведемо пумпе и за двосистемски рад: и за наводњавање и за одводњавање, као и да уградимо даљинско управљање", рекао је Јешић.

Један од планираних пројеката, који би требало да се реализује већ наредне године, је успоставњање јавно-приватног партнерства, јер, као је рекао Горан Јешић, желимо да наше хидротехничке потенцијале ставимо у функцију неке нове додате вредности, а то је, пре свега, производња електричне енергије. На крају, рекао је потпредседник Јешић, остаје ревитализација Великог бачког канала, са циљем да се обезбеди његова пловност.

Мирко Аџић, в.д. директора "Вода Војводине" рекао је да се радови чишћења изводе на 1.130 километара канала. Од данас уговорених 580 милиона динара, за чишћење каналске мреже планирано је 300 милиона. Радови ће бити изведени у 75 месних заједница, а требало би да буде реконструисано додатних 480 километара канала.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs