У Влади Војводине потписан споразум о сарадњи у области заштите животне средине између АП Војводине и италијанских институција

Нови Сад , 24. октобар 2013.
-A A +AУ Влади Војводине потписан споразум о сарадњи у области заштите животне средине између АП Војводине и италијанских институција.

Нови Сад , 24. октобар 2013. .

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине потписао је споразум о сарадњи са Парком Ада Норд из регије Ломбардија у Италији и Италијанском културном асоцијацијом, у области заштите животне средине. Споразум је нови квалитет у вишегодишњој сарадњи и проширење области заједничких активности и на културно наслеђе, кроз област урбанизма и просторног планирања. Потписали су га данас у Влади Војводине покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, директор Парка Ада Норд архитекта Ђузепе Луиђи Минеи и директор културне асоцијације "Il Belpaese" Паоло Маркући де Марино.

"Кроз реализацију овог споразума моћи ћемо да обезбедимо услове да заједнички наступамо на међународним конкурсима, пре свега конкурсима Европске уније и да у заједничке активности укључимо и друге партнере из Војводине, као што су покрајинска јавна предузаће, локалне самоуправе и удружења грађана у Војводини", рекао је др Слободан Пузовић.

Парк Ада Норд пролази кроз 35 општина и четири провинције. Настао је у урбаној области у регији Ломардија која има велике и развијене градове. С обзиром на такав положај, основан је у специфичном моменту када су представници општина и градова схватили да мора нешто да се уради на очувању амбијента. Како је рекао Ђузепе Луиђи Минеи, Парк представља сталну везу између човека и животне средине. Од како је основан пре 30 година, Парк Ада Норд је повећао своју површину за 30 одсто, што указује на његов значај. Поред очувања еколошког појаса у амбијенталном смислу, потребно је истаћи и валоризовати све што нека територија има да понуди.

"Потписивање овог протокола представља и остварење једног сна. На централном месту у оквиру споразума видимо човека и сваку добробит коју можемо остварити за њега. Уколико желимо да решавамо проблеме заштите и очувања животне средине, они се морају посматрати глобално и, уколико размењујемо искуства са сличним организацијама и институцијама, можемо стећи нова знања која су нам потребна и за очување животне средине на локалном нивоу", изјавио је Ђузепе Луиђи Минеи.

Италијанска културна асоцијација "Il Belpaese", као партнер у споразуму, како је рекао њен директор Паоло Маркући де Марино има циљ да пружи подршку даљем развоју заједничких активностима дефинисаних споразумом.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs