У Влади Војводине потписан споразум о сарадњи у области заштите животне средине између АП Војводине и италијанских институција

Нови Сад , 24. октобар 2013.
-A A +AУ Влади Војводине потписан споразум о сарадњи у области заштите животне средине између АП Војводине и италијанских институција.

Нови Сад , 24. октобар 2013. .

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине потписао је споразум о сарадњи са Парком Ада Норд из регије Ломбардија у Италији и Италијанском културном асоцијацијом, у области заштите животне средине. Споразум је нови квалитет у вишегодишњој сарадњи и проширење области заједничких активности и на културно наслеђе, кроз област урбанизма и просторног планирања. Потписали су га данас у Влади Војводине покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, директор Парка Ада Норд архитекта Ђузепе Луиђи Минеи и директор културне асоцијације "Il Belpaese" Паоло Маркући де Марино.

"Кроз реализацију овог споразума моћи ћемо да обезбедимо услове да заједнички наступамо на међународним конкурсима, пре свега конкурсима Европске уније и да у заједничке активности укључимо и друге партнере из Војводине, као што су покрајинска јавна предузаће, локалне самоуправе и удружења грађана у Војводини", рекао је др Слободан Пузовић.

Парк Ада Норд пролази кроз 35 општина и четири провинције. Настао је у урбаној области у регији Ломардија која има велике и развијене градове. С обзиром на такав положај, основан је у специфичном моменту када су представници општина и градова схватили да мора нешто да се уради на очувању амбијента. Како је рекао Ђузепе Луиђи Минеи, Парк представља сталну везу између човека и животне средине. Од како је основан пре 30 година, Парк Ада Норд је повећао своју површину за 30 одсто, што указује на његов значај. Поред очувања еколошког појаса у амбијенталном смислу, потребно је истаћи и валоризовати све што нека територија има да понуди.

"Потписивање овог протокола представља и остварење једног сна. На централном месту у оквиру споразума видимо човека и сваку добробит коју можемо остварити за њега. Уколико желимо да решавамо проблеме заштите и очувања животне средине, они се морају посматрати глобално и, уколико размењујемо искуства са сличним организацијама и институцијама, можемо стећи нова знања која су нам потребна и за очување животне средине на локалном нивоу", изјавио је Ђузепе Луиђи Минеи.

Италијанска културна асоцијација "Il Belpaese", као партнер у споразуму, како је рекао њен директор Паоло Маркући де Марино има циљ да пружи подршку даљем развоју заједничких активностима дефинисаних споразумом.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs