Представљен овогодишњи програм “За чистије и зеленије школе у Војводини”

Нови Сад , 24. октобар 2013.
-A A +AПредстављен овогодишњи програм “За чистије и зеленије школе у Војводини” .

Нови Сад , 24. октобар 2013. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић представио је на састанку са директорима војвођанских школа и предшколских установа нову, пету сезону програма “За чистије и зеленије школе у Војводини” који се реализује у образовним установама. Уз директоре и представнике школа, на скупу посвећеном предстојећој сезони овог програма који је започео школске 2009/10. године, учествовали су и представници Покрајинског секретаријата за образовање, управу и националне заједнице и Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине, који од ове сезоне учествују у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“. Циљ овог програма јесу конкретни пројекти заштите и унапређења животне средине, које уз подршку обучених координатора, реализују деца и наставници у својим предшколским установама, основним и средњим школама, школама за децу са посебним потребама, домовима ученика и школама за образовање одраслих са територији Војводине.
Говорећи о програму за школску 2013/14. годину, расписаном 18. октобра, др Пузовић је рекао како је учешће и изузетан одзив васпитно-образовних установа потврдио да и код деце, и код наставника и родитеља, постоји жеља и воља да непосредно учествују у акцијама и пројектима који ће њихово непосредно окружење и у школи и ван ње, учинити чистијим и лепшим, али и допринети и трајној промени свести људи када се говори о области заштите и унапређења животне средине.
Ове године посебна пажња биће посвећена проблемима везаним за питања енергије, коришћења обновљивих енергетских извора и њене рационалне употребе, због чега је изузетно важна чињеница да се реализацији овог пројекта прикључио и Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине. "Веома нам је важно да деца, у сарадњи са наставницима и родитељима искораче и ван граница својих школа и дворишта, и у сарадњи са окружењем, месним заједницама и другим локалним партнерима, пре свега невладиним организацијама и удружењима, покрену процес промене свести и односа према свом непосредном животном окружењу и потребама његовог уређивања и заштите. Ради се о важном циљу, да живимо боље и квалитетније, и да то чинимо у здравом животном окружењу, и желимо да сви наши учесници програма томе дају значајан допринос, уз нашу малу помоћ", рекао је др Пузовић.
Осим сарадње три покрајинска секретаријата, стални партнер у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини“ су организације Покрета горана, а подршку дају и јавна предузећа, "Воде Војводине", "Војводинашуме", као и "Електровојводина", те фондација RECAN, која се бави прикупљањем и рециклирањем лименки.
У програму је током претходне четири сезоне учествовало 285 образовних установа, а партнери сваке сезоне обезбеђују награде за најбоље школе, међу којима су интерактивне школске табле.
Уз покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, учесницима скупа су се обратили подсекретар у Покрајинском секретаријату за образовање, управу и националне заједнице Мато Грозница и помоћник покрајинског секретара за енергетику и минералне сировине Влатко Ратковић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs