Приоритетима из Плана регионалног развоја АПВ до нових инвестиција

Нови Сад , 30. октобар 2013.
-A A +AПриоритетима из Плана регионалног развоја АПВ до нових инвестиција .

Нови Сад , 30. октобар 2013. .

"Приоритети развоја АП Војводине за период 2014-2020. усмерени су ка људским ресурсима, инфраструктури, привредном расту, као и унапређењу институција", изјавио је данас покрајински секретар Бранислав Бугарски током представљања приоритета из Плана регионалног развоја АП Војводине на Сајму инвестиција Investexpo. Бугарски је рекао да је План основни документ из кога произилази регионална политика и којим је покрајинска Влада поставила темељ за даље унапређење локалних самоуправа.

"У Покрајинском секретаријату за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу смо схватили да су неопходна три елемента за све градове и општине у Војводини. Пре свега, треба да имају документ којим ће дефинисати своје приоритете, затим је неопходно да формирају тело које ће спроводити те развојне циљеве и, треће, морају имати инструмент комуникације са својим грађанима", истакао је Бугарски и додао да до сада 35 општина има дефинисану стратегију развоја, исто толико градова и општина је формирало канцеларије за локални економски развој, а 41 општина је имплементирала систем одговора грађанима „48 сати“. Према његовим речима, циљ је да локалне самоуправе буду сервис грађана и да се модернизују. То подразумева дефинисање одговарајућих послова и особа које су за њих задужене, затим коме су оне одговорне и у ком временском периоду треба да реализују своја задужења. Овим поступком се, каже Бугарски, иде ка сертификацији општина.

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу изјавио је да градови и општине треба да буду ефикасни и да представљају сервис својих грађана. Испуњавањем свих елемента унапређења локалне управе, који су обухваћени "Војвођанским стандардом", градови и општине постају конкурентнији са својим пројектима, ако имају одговарајуће утемељење и образложење. Бугарски је такође истакао и значај Плана регионалног развоја у преговорима са Европском унијом, ради активног укључивања Војводине у целокупан процес.

Поред покрајинског секретара, о приоритетима Плана регионалног развоја АП Војводине говорили су и представници Агенције за равномерни регионални развој АПВ. Након тога, одржана је и презентација о подстицајима Покрајинског секретаријата за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и НАЛЕД-а у 2013. години за креирање повољне пословне климе, на којој су говорили Бранислав Бугарски и директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

У оквиру данашњег програма на Investexpu, одржано је свечано проглашење најбољег штанда сајма. Награде су, у 4 категорије, добили Град Нови Сад, Општина Ириг, Град Панчево и Општина Пријепоље.

На овогодишњем Сајму инвестиција, Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу наступа заједно са својим партнерима. То су: Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД), Регионалне развојне агенције Бачка, Банат и Срем, затим Агенција за равномерни регионални развој АПВ, Фонд „Европски послови“ и Стална конференција градова и општина (СКГО).


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs