Мирослав Васин о улагањима Покрајинског секретаријата за привреду у 2013. години

Нови Сад , 30. октобар 2013.
-A A +AМирослав Васин о улагањима Покрајинског секретаријата за привреду у 2013. години .

Нови Сад , 30. октобар 2013. .

На Сајму инвестиција ,,InvestExpo 2013“, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин представио је рад Секретаријата у областима у којима има надлежности – саобраћају, туризму, индустрији, предузетништву и запошљавању. Ресорни секретар је говорио и о Развојном фонду Војводине који је почео са радом пуним капацитетом, те о његовим кредитним линијама.

Своје излагање, Мирослав Васин је базирао на подацима и детаљној анализи досадашњих активних мера за унапређење привреде у АП Војводини, планирањем расподеле средстава, коју је Секретаријат спроводио у току 2013. године.

,,Средства из покрајинског буџета, која је издвојио Покрајински секретаријат за привреду за своје досадашње програме у 2013. години, изузев сектора за равноправност полова и сектора за унапређење положаја Рома, износила су око 800 милиона динара. Велики напори и финансијска помоћ су уложени у ревитализацију привреде и унапређењу њених појединих сектора. Покрајински секретаријат је издвојио 462 милиона динара за област запошљавања, 80 милиона динара за туризам и 50 милиона за сајамске манифестације. Средства су уложена и у област саобраћаја, тачније, 40 милиона динара у појачање безбедности саобраћаја и 30 милиона за телекомуникације и видео надзор. Секретаријат за привреду ће наставити да улаже знатне напоре да помогне и створи неопходне услове за стабилан и одржив развој привреде“, истакао је Васин.

Од 462 милиона динара, која је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова у овој години издвојио за област запошљавања, 300 милиона динара је било за отварање нових радних места, самозапошљавање и отварање нових предузећа. Постоји могућност да се са средствима која нису утрошена, отвори још неколико десетина радних места. Средства у износу од 162 милиона динара усмерена су ка локалним самоуправама за запошљавање и то путем јавних радова, приправничких програма и стажирања. Овим мерама је до сада радно ангажовано око 4000 људи.

Секретаријат је умногоме подстакао сектор предузетништва - са 80 милиона динара. По свом значају, истиче се конкурс вредан 30 милиона динара, за побољшање енергетске ефикасности малих и средњих предузећа. За развој туризма у АП Војводини такође је издвојено 80 милиона динара и то за унапређење туристичких садржаја у локалним самоуправама, подстицање невладиног сектора и сектора хотелијерства. Домаће и европске манифестације такође су значајан део активности. За ту намену издвојено је 50 милиона динара.

Према речима Васина, упечатљиве резултате дао је сектор за саобраћај и телекомуникације који је у протеклом периоду радио на више пројеката, као што су ИПА пројекат прекограничне сарадње Србије и Мађарске за пругу Суботица-Сегедин-Бачалмаш-Баја, јавно-приватно партнерство за ревитализацију пруге Петрвоварадин-Беочин, разматрање пројекта за пругу Темишвар-Сегедин преко Кикинде, те пруге Нови Сад-Сомбор преко Оџака. Четрдесет милиона динара је усмерено локалним самоуправама за увођење светлосне сигнализације на ризичним и необележеним местима и 30 милиона динара за увођење бежичног интернета на јавним површинама, као и видео надзора у школским и предшколским установама.

Након презентације, Мирослав Васин и сарадници састали су се са представницима словеначке компаније ,,Биоактив“, у присуству председника Сремске привредне коморе и председника Општине Рума. Ова компанија се бави производњом еко-биолошког ђубрива од органског отпада. Постоји интерес словеначког инвеститора да изгради фабрику и свој погон смести у оквиру индустријске зоне Општине Рума. Ова фабрика би унапредила област запошљавања ангажовањем радника из ове средине.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs