Одржан пословно-инвестициони скуп о биомаси

Нови Сад , 31. октобар 2013.
-A A +AОдржан пословно-инвестициони скуп о биомаси.

Нови Сад , 31. октобар 2013. .

"Биомаса – највећи инвестициони потенцијал Војводине" била је главна тема пословно-инвестиционог скупа одржаног у оквиру „Дана енергетике“ - манифестације коју је на Новосадском сајму организовао Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине у сарадњи са ЦЕДЕФ-ом (Централно европски форум за развој). Скуп је отворила покрајинска секретарка за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић-Бајић. О овој тему говорили су и наши истакнути стручњаци проф. др Миладин Бркић са Пољопривредног факултета у Новом Саду и проф. др Милан Шеварлић, шеф Катедре за економику пољопривреде и тржишта Пољопривредног факултета у Београду.

На скупу је било речи и о проблемима сакупљања и складиштења биомасе, као и о производњи и примени агропелета у индустрији. О могућностима финансирања пројеката из домена енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије, говорили су представници Банке Интеса и Комерцијалне банке ад Београд. Такође, на скупу је било речи и о конкретним проблемима и могућим решењима на фармама и у пољопривредним газдинствима, о чему је говорила председница Асоцијације произвођача млека Војводине, Сања Бугарски.

"Данашњи скуп има за циљ да се сагледају и дефинишу проблеми ради доношења крајњих закључака о мерама и начинима решавања проблема из области коришћења и примене биомасе, као највећег војвођанског ресурса, у производњи енергије. Биомаса је ресурс који, уз добру организацију, можемо врло брзо да ставимо у функцију производње енергије", рекла је Наташа Павићевић- Бајић. Она је истакла да је највећи проблем наше земље велика зависност од увоза енергената, због чега је веома важно производити енергију из домаћих ресурса. На тај начин задржава се новац у нашој земљи, чиме се стварају услови за подстицање развоја привреде и повећање стандарда. Према речима покрајиске секретарке за енергетику, ефекти не могу бити видљиви брзо, али на тај начин се постављају темељи стабилном развоју нашег региона. Пољопривреда и сточарство су две основне делатности, које су сада у веома лошој ситуацији, али одређеним мерама кроз енергетику, могуће је подићи профитабилност сваке фарме, чиме ће се омогућити унапређење и даљи развој пољорпивредне делатности у Војводини.

"Веома је важно истаћи да је постигнут успех, након низа радних састанака са произвођачима пелета и након подношења обједињеног захтева надлежним органима 20. октобра 2013. године, да се домаћи агропелет извози у земље европске заједнице као енергент", нагласила је Наташа Павићевић- Бајић. Европска комисија је донела одлуку да се наша земља већ од наредне године нађе на листи земаља којима је дозвољен извоз у земље ЕУ. Наташа Павићевић-Бајић је казала да таква одлука представља велики позитиван помак у развоју ове индустријске гране у нашем региону: "Овај успех је резултат добре комуникације Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине са произвођачима пелета, а добра организација је увек предуслов у решавању и највећих проблема, који нису решавани дужи низ година. Секретаријат ће и даље предузимати активности и мере којима ће помагати развој привреде, као и мере и активности усмерене ка укупном развоју нашег региона".

Професор др Миладин Бркић је, између осталог, истакао да је највећи проблем прикупљање и продаја биомасе. Професор др Миладин Шеварлић је нагласио да је енергетика област која је заједно са храном и саобраћајем у фокусу привредног развоја Републике Србије, посебно када је реч о сегменту енергије из биомасе, у чему Војводина држи примат у односу на друге делове Србије. "Сви произвођачи и потрошачи енергије морају заједно решавати проблеме, а највећи проблем је снабдевање тржишта енергентима", истакао је проф. др Шеварлић. Он је додао да се проблеми огледају и у флуктуацији цена енергената, те заштити животне околине. "У Војводини су пољопривредни произвођачи спремнији да произведу енергију из биомасе више него у другим подручјима наше земље, пре свега због чињенице да се овде налазе највеће агробизнис компаније и солидан број пољопривредних газдинстава", рекао је проф. Шеварлић.
Представници банака су закључили да је веома важна подршка ових институција пројектима у облсти енергетике, као и пројектима из области пољопривреде и агробизниса, јер је то један од начина да се прате и захтеви и стандарди ЕУ, због чега су банке, својим дугорочним кредитним линијама стратешки партнери пољопривредним произвођачима.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs