Договорен почетак истраживања о вредновању стања међуетничких односа код младих у Војводини

Нови Сад , 31. октобар 2013.
-A A +AДоговорен почетак истраживања о вредновању стања међуетничких односа код младих у Војводини.

Нови Сад , 31. октобар 2013. .

На састанку потпредседника Владе АП Војводине и покрајинског секретара за образовање, управу и националне заједнице мр Андора Делија са директорима, професорима, психолозима, педагозима из средњих школа у Војводини, разговарало се о реализацији новог истраживања које би требало да вреднује резултате вишегодишњег пројекта који се у Војводини реализује под називом "Афирмација мултикултурализма и толеранције међу младима у Војводини". Ради се, практично, о евалуацији стања међуетничких односа код младих у Војводини - истраживању које ће реализовати стручњаци Високе школа за правне и пословне академске студије "Др Лазар Вркатић" из Новог Сада у сарадњи са војвођанским средњим школама.

Покрајински секретар за образовање, управу и националне заједнице мр Андор Дели подсетио је да је Влада Војводине 2005. године покренула пројекат "Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини" са циљем да се смањи међуетничка дистанца и да се промовише толеранција као једна од основних вредности на нашим просторима. Циљна група пројекта били су ученици завршних разреда основних школа и средњошколци.

"На основу њиховог понашања можемо да видимо у ком правцу ће се развијати наше друштво", рекао је Дели. "Пошто пројекат улази у девети циклус, неопходно је да се уради детаљна евалуација ефеката наших напора. Укључени су стручњаци. На основу резултата које будемо прикупили, надам се да ћемо успети да дођемо до корисних података које су мере још неопходне, где су слабе тачке, где је потребно додатно ангажовање".

Истраживањем ће бити обухваћени ученици другог разреда средњих школа. Планирано је да 20.000 ученика буде анкетирано у новембру и децембру 2013. године. У школама у којима се настава изводи на неком од језика националних заједница, користиће се упитник на језику наставе. Резултати се очекују почетком лета наредне године.

Подаци добијени истраживањем допринеће планирању даљих активности Покрајинског секретаријата у области афирмације мултикултуралности у Војводини.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs