Уручене награде за животно дело истакнутим професорима и научницима у Војводини

Нови Сад , 27. новембар 2013.
-A A +AУручене награде за животно дело истакнутим професорима и научницима у Војводини.

Нови Сад , 27. новембар 2013. .

У Скупштини Војводине, одржана je свечана академија поводом уручења "Награде за животно дело", престижног признања које се додељује истакнутим професорима и научницима у Војводини. Ово традиционално признање сваке године додељује Удружење универзитетских наставника и научника, под покровитељством Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој Владе Војводине.

Награде за животно дело уручио, добитницима je уручио председник Управног одбора Удружења универзитетских наставника и научника Војводине, проф. др Драган Шешлија, док je посебна признања лауреатима – новчане награде Покровитеља у износу од по 100.000 динара, доделио председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић.

Овогодишњи лауреат у области природно-математичких наука је проф. др Иштван Бикит, редовни професор Природно-математичког факултета у Новом Саду, признање у области техничких наука додељено је проф. др Илији Ћосићу, редовном професору Факултета техничких наука у Новом Саду, проф. др Славко Кеврешан, редовни професор Пољопривредног факултета у Новом Саду, добитник је признања из области биотехничких наука, a признање из области медицинских наука додељено je проф. др Милану Антонићу, редовном професору Медицинског факултета у Новом Саду.

У присуству великог броја угледних гостију, представника покрајинских органа, највиших научних и образовних институција, Универзитета у Новом Саду, Матице српске, Српске академије наука и уметности, овогодишње лауреате поздравили су председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, председник Управног одбора Удружења универзитетских наставника и научника Војводине проф. др Драган Шешлија, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић.

Потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић истакао је да су овогодишњи лауреати признања за животно дело, својим досадашњим радом оставили траг који ће заувек остати кроз Универзитет, науку и рад са младим генерација. Истовремено, од њих очекујемо помоћ на бројним пројектима у будућности, навео је професор Петровић.

Професор Петровић је додао да се са 196 међународних пројеката које реализују наше научно-истраживачке установе, са рејтингом који има Новосадски универзитет у првих 800 универзитета према Шангајској листи, те са повећањем цитираности у протекле две године за 30 одсто - научни амбијент у Војводини издваја далеко изнад ситуације у другим областима у покрајини и држави.

„Овогодишњи лауреати су својим досадашњим радом постигли најзначајније резултате на афирмацији управо ових критеријума“, навео је професор Петровић додавши да у моменту када креће нови циклус подршке Европске уније научно-истраживачким програмима, треба да стимулишемо научнике да својим искуством, потенцијалом и угледом мотивишу младе људе да остварују исто тако добре резултате.

Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић честитао је овогодишњим лауреатима уз молбу да признање које су добили не доживе као круну своје каријере, него као подстрек за даљи рад, као подстрек да своје знање и енергију уложе како у Универзитет, тако и у целу друштвену заједницу као што су то чинили протеклих година и деценија.

„Универзитет у Новом Саду са преко 50 хиљада студената, наставника и сарадника представља срце Покрајине и њен најснажнији развојни и интелектуални потенцијал. Због тога имамо обавезу да, као одговорни људи, дамо подршку и да уважимо професоре, научнике и истраживаче који су оставили траг и који су омогућили да Новосадски универзитет буде уважена наставно-научна институција“, рекао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић додавши да ће покрајинска Влада и убудуће подржавати међународне пројекте и развој универзитета.

„Подједнако је важно и да људима који су остварили значајну каријеру, едуковали хиљаде студената и који су оставили веома значајан траг у науци и развоју Покрајине дамо признање за животно дело, и да подстакнемо остале научнике, студенте - будуће професоре и сараднике, да на квалитетан начин раде свој посао и да буду одговорни према заједници из које потичу“, навео је председник Пајтић.

Председник Пајтић је додао да оваква врста признања јесте порука за будућност, те да наставницима и сарадницима говори да њихов труд није узалуд и незапажен, него да ће наићи на подршку заједнице. „Сваки напор, који са собом носи бенефит и за Универзитет и за заједницу, биће препознат и награђен“, поручио је председник Пајтић.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs