Представљена радна верзија Студије просторног плана и ревитализације неразвијених пограничних општина у Банату

Нови Сад , 06. децембар 2013.
-A A +AПредстављена радна верзија Студије просторног плана и ревитализације неразвијених пограничних општина у Банату.

Нови Сад , 06. децембар 2013. .

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић посетио је данас Житиште и са домаћином, председником ове банатске општине Митром Вучуревићем присуствовао презентацији важног развојног документа - радне верзије Студије просторног плана и ревитализације неразвијених пограничних општина у Банату. Израду овог документа финансирао је Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, а представили су га стручњаци из ЈП „Завод за урбанизам Војводине“, који су и аутори студије. Уз др Пузовића и председника општине Житиште, презентацији су присуствовали и представници општина које су обухваћене студијом, од Пландишта на југу, до Новог Кнежевца на северу Баната, смештених уз државну границу наше земље и Румуније, односно тромеђи Србије, Румуније и Мађарске.

Покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић рекао је да је данашња презентација заправо сусрет и разговор пред коначни завршетак њене израде, замишљен као могућност да се представници општина упознају са основним елементима, али и изнесу своја запажања, односно припреме један број података неопходних за окончавања читавог посла израде овог важног документа.

„Циљ студије коју правимо је да идентификује основне приоритете одрживог развоја у социјалном и економском смислу у периоду до 2020. године. Анализом података о свих шест пограничних општина источног Баната студија ће обезбедити идентификацију развојних потенцијала, али и предложити конкретне пројекте, на националном, регионалном и прекограничном нивоу, који би могли да буду реализовани у наредном периоду. Ово што је од виталног значаја јесте да, како смо се данас договорили, општине ЈП „Завод за урбанизам Војводине“ обезбеди оне податке за које смо видели да недостају да би посао био финализован. Тако употпуњена студија треба да представља конкретан извор података и конкретних података за апликацију на конкурсе за пројекте и развојне програме у наредном периоду“, рекао је др Пузовић.

У свом уводном обраћању на данашњем скупу, др Пузовић је такође рекао како је нелогично да ове заједнице које се налазе на границама две земље чланице ЕУ, Румуније и Мађарске, не остваре много боље резултате, и конкретном понудом пројеката пронађу пословне партнере и средства, и тако спрече даљи одлив становништва. Надамо се да ће захваљујући таквом концепту одрживог развоја, људи овде у овим здравим и очуваним срединама, пронаћи своју шансу и услове за срећу и тако изнова донети полет и вратити наталитет.

Све ове општине источног Баната које су обухваћене студијом, без обзира на нека појединачна одступања и разлике, спадају међу најмање развијене делове наше покрајине, а оптерећене су и сталним одливом становништва и лошом демографском сликом – високом стопом морталитета и сталним падом наталитета, у односима још неповољнијим него у другим војвођанским срединама. По наводима из данас представљене студије, само током последње деценије, између два пописа становништва 2002 – 2012. број житеља је смањен за чак 17 процената. Студија је комплексан развојни документ који пограничне општине Баната представља са више аспеката – просторног, демографског, социјалног и економског, и презентује заједничке компаративне предности и ресурсе територије ових општина са 60 насеља, укупно око 74 хиљаде становника и површином од 2330 квадратних километара. Студија је не само формирана у координацији свих шест локаних самоуправа и уз помоћ банатског Регионалног развојног центра, него ће бити усклађена и са Стратегијом развоја сваке од општина, као темељним документом њиховог будућег развоја на локалном нивоу. Са друге стране ова студија, будући компатибилна са републичким и покрајинским просторним плановима, може постати темељ за израду других развојних докумената. Чињенице о територијалном капиталу и ресурсима, уз анализу компаративних предности и конкретну понуду смерница одрживог социо-економског развоја и националне, регионалне и прекограничне сарадње и бољу координацију сарадње међу самим општинама, су део онога што ће овај развојни документ понудити као темељ за успешнију будућност овог дела Баната и АП Војводине.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs