Професор др Драгослав Петровић отворио инфо-дан "Хоризонт 2020"

Нови Сад , 11. децембар 2013.
-A A +AПрофесор др Драгослав Петровић отворио инфо-дан "Хоризонт 2020".

Нови Сад , 11. децембар 2013. .

Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој организовао је инфо-дан о новом програму Европске уније "Хоризонт 2020", за истраживање и иновације. За овај програм предвиђен је буџет од 78 милијарди евра у периоду од 2014. до 2020. године и на њега могу конкурисати и научно-истраживачке институције са територије АП Војводине. Будући да се први позиви за ове пројекте отварају баш 11. децембра, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој организовао је данас први у низу инфо- дана, како би истраживачи са територије АП Војводине могли што боље да се информишу о новом пројектном циклусу.

Поздрављајући присутне на инфо-дану, потпредседник Владе АП Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић поручио је да се шанса коју пружа "Хоризонт 2020" мора искористити. "Аутономна Покрајина Војводина и институције на њеној територији су се добро припремиле за овај програм. У овом тренутку, наиме, имамо чак 191 међународни пројекат са 44 државе и 951 иностраном институцијом као партнерима. На тај начин смо стекли искуство и партнере, тако да ћемо у предстојећем периоду бити боље припремљени него пре неколико година, када нисмо имали реализоване све ове предуслове", рекао је проф. др Драгослав Петровић и најавио да је Покрајинска влада већ припремила програм за идућу годину. У буџету који се управо формира, како је рекао, издвојиће се износ од додатних 300.000 евра који ће, са укупним средствима од 2.000.000 евра, подстицати међународну сарадњу.

"Програм "Хоризонт 2020" је од изузетног значаја и због тога што ће се на неки начин приближити ова средства и оним земљама које нису чланице ЕУ, односно њиховим научно-истраживачким екипама и институцијама. За очекивати је да се наша земља, као придружени члан, укључи у тај буџет како би се, на тај начин, отвориле широке линије за финансирање у овим областима", рекао је проф. др Петровић.

Поред значајне суме која је предвиђена "Хоризонтом 2020", важно је и то што стимулише и неке нове активности. Професор др Драгослав Петровић издвојио је три сегмента овог програма који се односе на друштвени изазов, изврсност у науци и лидерство у индустрији.
"Лидерство у индустрији је велика шанса и за наша мала и средња предузећа да се у укупном технолошком и привредном развоју ослоне и на иностране фондове. За ово смо се припремали и зато смо основали посебни агенцију која ће се од почетка идуће године бавити искључиво логистиком и подршком учешћу на овим пројектима", изјавио је Петровић.

Излагање су имали представници Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, сарадници са Универзитета у Новом Саду и представници Балканске сигурносне мреже. На скупу су представљене новине у односу на претходни Оквирни програм за истраживање и развој (FP7) и пружени корисни савети у погледу области и тематике пријављивања нових пројеката, што ће у многоме допринети успешнијем укључивању наших научника и истраживача у програм „Хоризонт 2020“.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs