Представљена књига мемоарске прозе "Живот у невремену" проф. др Драгољуба Мићуновића

Нови Сад , 19. децембар 2013.
-A A +AПредстављена књига мемоарске прозе "Живот у невремену" проф. др Драгољуба Мићуновића.

Нови Сад , 19. децембар 2013. .

Читалачкој публици у Новом Саду синоћ је представљена књига "Живот у невремену", аутора проф. др Драгољуба Мићуновића. Ради се о књизи мемоарске прозе, у којој аутор износи своје импресије времена у коме живи, као и личну борбу са животним околностима. У првом тому обухваћен је период до пада Берлинског зида, односно 1989. године, односно до оснивачке скупштине обновљене Демократске странке 1990. године.

Цитирајући поднаслов : "Да ли је све било чега се сећам?", проф. др Драгољуб Мићуновиће је рекао да га је то питање, током писања ове књиге, свестан опасности варљивости памћења и утицаја примарних искустава, стално упозоравало да све провери, кад год је то могуће, у документима и код савременика.

Наводећи Андрићеве речи, проф. др Мићуновић је рекао да дођу нека времена, па људи из страха ураде многе ствари. Када прођу, онда људи виде да то и није било тако опасно и да нису морали толико да се поплаше и ураде те ствари. То се дешавало и дешава се, нажалост, и данас. Говорећи о следећем тому књиге, у којој пише о времену од 1990. године, проф. др Мићуновић је је рекао да ће се мање ослањати на памћење, а више на документа. "Ми живимо у једном времену, које је и даље невреме. Нећемо пропасти, преживећемо", поручио је аутор.

О књизи су надахнуто говорили књижевница Вида Огњеновић, проф. др Момчило Грубач и проф. др Чедомир Чупић, пријатељи проф. др Мићуновића чија имена се помињу у његовој књизи. Према речима Виде Огњановић, мемоарска књига др Драгољуба Мићуновића је дело које подједнако плени као одлично књижевно штиво, као релевантна документарна грађа и као аналитично разматрање протеклих догађаја - међаша, у којима је аутор био учесник, иницијатор, сведок и, на жалост, неретко и жртва. Проф. др Момчило Грубач је рекао да је реч о узбудљивој и искреној књизи, која није обичан животопис једног човека, већ документ о бурном и тешком времену наше историје. За разлику од многих других писаца оваквих књига, Мићуновић је поуздан сведок и његовим се исказима се у потпуности може веровати. Проф. др Чедомир Чупић за књигу је рекао да је сведочанство о Мићуновићевом драматичном и слојевитом животу, "о његовој и нашој стварности". Књига открива мудрог човека, "велику памет", често једну и усамљену наспрам сперегнутих "малих памети", сматра проф. др Чупић.

Промоцији књиге, која је одржана у Клубу посланика покрајинског парламента, присусвовали су и председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и потпредседник Владе АП Војводине проф. др Драгослав Петровић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs