Прес конференција Секретаријата за енергетику и минералне сировине

Нови Сад , 20. децембар 2013.
-A A +AПрес конференција Секретаријата за енергетику и минералне сировине.

Нови Сад , 20. децембар 2013. .

Покрајинска секретарка за енергетику и минералне сировине Наташа Павићевић Бајић, одржала је конференцију за новинаре на којој је говорила о овогодишњим резултатима рада Секретаријата, као и о плановима које Секретаријат намерава да спроводи током следеће године.

-Током ове године, акценат Секретаријата за енергетику и минералне сировине био је усмерен ка искоришћењу потенцијала биомасе, јер је овај ресурс највећи војвођански потенцијал, од којег се очекују и најбржи ефекти и резултати. Очекује се развој нове индустријске гране – производња пелета, што може утицати на повећање конкурентности домаће привреде, смањење цене грејања заменом фосилних горива обновљивим изворима. Најзначајније ефекте осетиће грађани, кроз смањење цене грејања, а развојем индустрије производње пелета од агробиомасе, очекује се отварање нових радних места. Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине ће током наредне године усмерити средства за израду пројеката за изградњу биогас когенеративних постројења, чиме ће се допринети развоју пољопривреде и сточарства, а тиме ће се дати подстрек развоју руралних подручја. Когенеративна постројења су основ за повећање сточног фонда, јер ће се повећати количина стајњака, што је база за производњу биогаса.

Геотермални извори су велики потенцијал, који тренутно није довољно експлоатисан. Према подацима, сада се у Војводини експлоатише само седам од седамдесет четири бушотина. Термална вода користила се у туристичке сврхе, као и у енергетске – кроз грејање великих спортских хала и других буџетских установа. Обавеза Секретаријата је да што већи број бушотина поново буде експлоатисан. Већ су током ове године расписани конкурси за суфинансирање и финансирање пројеката за експлоатацију бушотина, а средства су усмеравана и на пројекте за израду нових. Експлоатација геотермалних вода може да буде веома значајна за буџетске установе, јер се смањује потрошња фосилног горива, као и количина средстава која се издвајају за плаћање грејања. Због тога, локалне самоуправе треба да изнађу најбоља решења да геотермалне воде усмере ка производњи техничке паре за коришћење у индустријским зонама или да их користе за грејање стакленика. На овај начин омогућио би се развој целокупне привреде на нивоу локалне самоуправе, као и привлачење страних и домаћих инвестиција. Наташа Павићевић Бајић је подсетила да геотермални потенцијал има пет пута већу топлотну енергију него што је трошимо у Војводини, и због тога, овај ресурс треба да буде много интензивније експлоатисан.

Када је реч о енергији ветра, Секретаријат је дефинисао потенцијале којима располажемо у нашем региону. Производња електричне енергије у ветропарковима и когенеративним постројењима треба да буде комбинована, да би се обезбедио стабилан систем производње електричне енергије из обновљивих извора.

- Наш регион користи свега четири до пет посто обновљивих извора енергије, што је веома мали постотак у односу на потенцијале које имамо. Корак ка повећању искоришћавања ресурса лежи најпре у локалним самоуправама, које треба да створе свој микро енергетски систем. У овом тренутку није нам познато на који начин и колико енергије трошимо на нивоу локалних самоуправа. Због тога је Секретаријат основао Радну групу, састављену од представника локалних самоуправа, са циљем да се изради методологија за утврђивање нултог стања потрошње свих врста енергије у локалним самоуправама. На овај начин поставља се база за почетак рационалне потрошње енергије, уштеде, као и за планирање мера и производње енергије из домаћих ресурса.


Извор: Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs