Уручене награде „Др Зоран Ђинђић“

Нови Сад , 20. децембар 2013.
-A A +AУручене награде „Др Зоран Ђинђић“.

Нови Сад , 20. децембар 2013. .

Престижно признање “Др Зоран Ђинђић”, које Влада АП Војводине већ десету годину додељује најуспешнијим младим научницима и истраживачима из покрајине, уручено је др Јовани Николов, истраживачу-сараднику на Природно-математичком факултету у Новом Саду. За најбољег студента Универзитета у Новом Саду за школску 2012/2013, награђен је Ђорђије Трипковић, са Технолошког факултета у Новом Саду, а признање за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука, додељено је Стефану Јанковићу из Београда.

Свечаности у Влади Војводине присуствовале су бројне званице из политичког и јавног живота, председница Фонда „Др Зоран Ђинђић“ Ружица Ђинђић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, председник Владе Војводине др Бојан Пајтић, потпредседник Владе Војводине и покрајински секретар за науку и технолошки развој проф. др Драгослав Петровић, академик Тибор Варади, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Мирослав Весковић, покрајински и републички посланици и други угледни гости.

Председник Одбора за доделу награде „Др Зоран Ђинђић“, проф. др Драгослав Петровић рекао је да су сви досадашњи добитници награде „Др Зоран Ђинђић“, данас истакнути научници и професори у високом образовању Србије и Војводине. Професор Петровић је изразио уверење да им је награда, која носи име Зорана Ђинђића, човека који је био грандиозан политичар, научни радник, ентузијаста и визионар, била значајан подстрек и импулс у развоју каријере.

Потпредседник Петровић навео је да ни ове године Одбор за доделу награде „Др Зоран Ђинђић“ није имао лак задатак, јер је 850 младих испуњавало услове за кандидатуру за награду. Ужи избор од једанаесторо су, по његовим речима, сачинили факултети или научне институције. Представљајући овогодишњег лауреата проф. др Петровић је навео да је др Јована Николов рођена 1985. године у Бору. Године 2009, завршила је студије физике на Природно-математичком факултету у Новом Саду, где је 2013. године одбранила докторску дисертацију. У звање истраживач-приправник на Природно-математичком факултету изабрана је 2009, а две године касније у звање истраживач-сарадник за ужу научну област Нуклеарна физика. Асистент је на групи предмета из нукеларне физике, физике елементарних честица и медицинске физике, као и на општем курсу физике за студенте фармације. Др Јована Николов има остварену цитираност од 15 цитата и два самоцитата што је убедљиво квалификује као најуспешнијег младог научног радника у односу на све остале кандидате.

Награду, која се састоји од свечане повеље и новчаног износа од милион динара, др Јовани Николов, уручила је Ружица Ђинђић, председница Фонда „Др Зоран Ђинђић“, која је изразила задовољство што је признање припало младој научници, која већ има импресивну научну биографију.

„То је потврда да жене у науци могу да покажу импресиван резултат и да буду награђене за своје дело“, навела је Ружица Ђинђић.

Најбољем студенту Универзитета у Новом Саду за школску 2012/2013, Ђорђију Трипковићу са Технолошког факултета у Новом Саду, признање које се састоји и од новчаног износа од 200 хиљада динара, уручио је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић.

Ђорђије Трипковић је рођен 1990. године у Прибоју. Завршио је основне академске студије на Технолошком факултету у Новом Саду, на студијском програму Инжењерство материјала, са просечном оценом 10. Током студија три године за редом, 2010, 2011. и 2012, био је добитник награде за изузетан успех у току студирања, коју додељује Универзитет у Новом Саду, награде за најбољег студента Технолошког факултета у школској 2011/2012, као и награде најбољем студенту Златиборског округа, коју додељује Регионална привредна комора Ужице, у 2012. години. Био је стипендиста Министарства за образовање и науку, Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду, стипендиста Фонда за младе таленте Републике Србије ''Доситеја'', као и питомац Фондације ''Привредник''. Такође, био је стипендиста баварске организације за источну, средњу и југоисточну Европу, BAYHOST, као и немачке службе за академску размену, ДААД.

Честитајући свим досадашњим лауреатима награде „Др Зоран Ђинђић“, председник Владе Војводине др Бојан Пајтић је навео да је покрајина, у протеклих десет година, подржала 23 млада човека, који су својим каснијим каријерама и прегнућима потврдили да је награда отишла у праве руке.

Председник Пајтић је подсетио да је прошло више од деценије од смрти Зорана Ђинђића, великог визионара и истинског државника, чијом смрћу смо, нажалост, изгубили и његов сан да ће Србија постати део Европске уније, сада већ давне 2010. године.

„Није утеха, али је чињеница да Зоран и данас побеђује своје опоненте, да се данас и најгорљивији противници европских интеграција, залажу за то да Србија постане део европске породице народа, јер нема другу, бољу економску, политичку и историјску алтернативу“, навео је председник Пајтић. Он је додао да је Србија акламативно подржала Ђинђићеве идеје, тек након његове смрти, када су они који су га оспоравали због његове енергичности, визије и предузимљивости, схватили да није могуће направити модерну, уређену државу ако се она прави тако што се „привредни систем обликује по мери губиташа, школе по мери понављача, комунални систем по мери неплатиша, а политички систем по мери оних који пате од амнезије“.

„Зоран Ђинђић је дао неизмеран допринос свим младим генерецијама, које су од њега научиле да улагање у знање и усавршавање и те како има смисла, и да представља једини начин да буду корисни и за себе и за целу заједницу. Зоран Ђинђић је такође умео и да каже да је Србија збир свих нас, због чега још једном хвала свим овим младим људима захваљујући којима смо толико виши, јачи и бољи“, рекао је председник Пајтић..

Признање за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука" додељено је Стефану Јанковићу за рад "Културна производња и урбани простор - пример социогенезе њујоршких графита".

Стефан Јанковић је рођен 1987. године у Београду. Године 2010, дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, на Одељењу за социологију, где је завршио и мастер студије Социологије. Награђени мастер рад Стефана Јанковића, по оцени одбора за доделу награде, достиже до аутентичног и оригиналног увида у један посебан вид урбане културе и културне праксе. „По озбиљности захвата, те обиму и квалитету консултованих јединица литературе и избора података, као и суверености у познавању и разумевању проблематике којом се бави у одабиру и примени теоријског и концептуалног оквира, овај рад представља пажње вредно и узорно истраживање о начинима културне производње карактеристичним за савремено друштво, а одликује га изузетно зрело и пажљиво теоријско промишљање и адекватна, аналитичка примена концептуалног апарата“, наведено је у образложењу награде.

Пошто је Стефану Јанковићу уручио свечану повељу и новчану награду од 300 хиљада динара, академик Тибор Варади је рекао да Зоран Ђинђић, у многим ситуација, није сматрао „светим и непомерљивим“ границе између могућег и немогућег.

„За њега је искорак из могућег, па и искорак из судбине, био стално отворена опција, и чини ми се да би ту опцију и данас требало да држимо отворену. За искорак је понекад потребна срећа, али најчешће зависи од знања, компетентности, упорности и ту нисмо беспомоћни, што показује ова награда и њени добитници“, рекао је академик Тибор Варади. Подсетивши на реченицу коју је Кенеди пре пола века изговорио на комеморацији песнику Роберту Фросту, да се „једно друштво не вреднује само по томе кога ће да изнедри, него и по томе кога ће да запамти“, Варади је нагласио да је важно и једно и друго – да запазимо и помогнемо нашим талентима, али и да памтимо Зорана Ђинђића.

У име овогодишњих лауреата обратила се др Јована Николов која је нагласила да живимо у времену, у коме технологија вртоглаво напредује, због чега је веома важно да се константно образујемо и усавршавамо, како бисмо бар делимично одржали корак са временом.

„Истраживачи из Србије имају своје место у елитним научним круговима. Отвореност нашег Универзитета, Покрајине и Републике ка науци, изузетно је значајна, и треба је унапређивати, како бисмо остали и опстали на светској научној сцени“, рекла је др Јована Николов и додала да науке јесте, и увек ће бити акцелератор будућег развоја једне земље. Она је додала и да је награда коју је добила, признање са све њене колеге и сараднике, који чине успешан тим.

„Лепо је бити део научне заједнице, јер наука не познаје границе, а још је лепше када ваш труд и залагање неко препозна и награди“, рекла је др Николов, која се захвалила у име целе своје генерације, која није допустила да "идемо успореним развојем, већ жели да покаже и докаже да смо део света и светске науке".

Ознаке:

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs