Мирослав Васин поздравио учеснике јавног часа програмирања

Нови Сад , 21. децембар 2013.
-A A +AМирослав Васин поздравио учеснике јавног часа програмирања .

Нови Сад , 21. децембар 2013. .

Пратећи иницијативу Недеље образовања за рачунарске науке, данас jе одржан јавни час програмирања који организује Војвођански ИКТ кластер уз подршку Владе Војводине. Основци и деца предшколског узраста, учествовали су у интерактивној радионици која им омогућава да спознају важност познавања рачунарства. Домаћин скупа, покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова, Мирослав Васин, поздравио је све присутне учеснике јавног предавања које се одржава у згради Владе АП Војводине.
,,Данас присуствујемо једном од најлепших окупљања у холу Владе АП Војводине. Деца ће кроз игру, вежбице и интересантна предавања ући у свет информационо комуникационих технологија, када ће и сами схватити да тај свет није недокучив и да је повезан са стварним животом. Ово је само први корак који се тиче преноса знања на најмлађе генерације, а Влада Војводине ће и у будућности подржавати овакве радионице и пружати могућност за њихово организовање. Велику захвалност дугујемо Факултету техничких наука у Новом Саду и Војвођанском ИКТ кластеру који је показао да је у оквиру својих области један од најбољих у нашој земљи“, рекао је секретар Васин.
Војвођански ИКТ кластер је уз свесрдну помоћ Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду и компаније ,,Execom“ која се бави софтверским инжењерингом, успешно реализовао данашњу јавну радионицу рачунарства. У обраћању присутнима, директор Војвођанског ИКТ кластера, Милан Шолаја, истакао је важност скретања пажње на неопходност познавања рачунарства већ од најранијег стадијума одрастања, јер то знање обезбеђује бољу будућност и много више могућности. ,,Кроз игру и дружење, како међу собом, тако и са професионалцима, деци ће бити представљен концепт програмирања, а радећи у групама дизајнираће и робота и покушати да напишу програм, односно операције које би тај њихов робот требало да извршава. Кроз игру ће и сами спознати важност рачунарства“, рекао је Шолаја.
С обзиром да рачунарске науке креирају раст запослења и иновативности у привреди и друштву, број радних места која захтевају знања из информатике и рачунарства је у сталном порасту. Нажалост, рачунарство није адекватно заступљено у нашем образовном систему, стога организатори јавног часа желе да скрену пажњу доносиоцима одлука, послодавцима, образовном систему и ученицима на важност стицања знања управо из области информационих технологија. Како би се ова знања што више приближила деци и младим људима, окупљање на сличним радионицама је од великог значаја, како за полазнике, тако и за њихове родитеље.


Извор: ПС за привреду, запошљавање и равноправност полова

Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs