Председник Владе АП Војводине о предлогу покрајинског буџета за 2014. годину

Нови Сад , 27. децембар 2013.
-A A +AПредседник Владе АП Војводине о предлогу покрајинског буџета за 2014. годину.

Нови Сад , 27. децембар 2013. .

„Доношење покрајинског буџета за 2014. годину, поново ће бити обележено чињеницом да је буџет, у оном делу, којим заиста располажу покрајинске институције, 4 до 5 пута мањи од онога што дефинише Устав и што грађани Војводине зарађују и заслужују“, рекао је председник Владе Војводине др Бојан Пајтић у уводном обраћању поводом усвајања одлуке о покрајинском буџету за 2014.

Председник Пајтић је додао да је у тако уско димензионираном буџету, посебан акценат стављен на области које су од егзистенцијалног значаја за грађане покрајине.

„За пољопривреду је у 2014. години намењено 6,4 милијарди, тако што је 97 одсто усмерено за развојне програме у области повртарства, воћарства, сточарства, а свега нешто више од 2 одсто за административне трошкове“, казао је Пајтић. Он је додао да је за инвестиционе активности намењено око 6,3 милијарди, док је 1,2 милијарда планирана за различите пројекте у области привреде, као и 500 милиона динара за програме Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, који су омогућили да се у Војводини, само у току ове године, запосли око 4 хиљаде људи. „Та средства намењена су као додатни подстицај за компаније које ће у наредној години запослити око две хиљаде људи, које ће проширити своју производњу, односно за нове гринфилд инвестиције у нашој покрајини“, навео је председник Пајтић додавши да је реч о подршци од 100 хиљада евра по компанији за израду пројектно-техничке документације, те за исплату закупнине за прву годину пословања.

У 2014, за здравство и социјалну политику намењена је 1,2 милијарда динара. Према речима председника Пајтића, та средства су веома значајна, јер проблем наталитета хронично мори грађане у Војводини. „Због тога ће Секретаријат за здравство и социјалну политику донети неке нове програме и пројекте, који ће омогућити финасирање вантелесна оплодња и за друго и треће дете, а наставиће се и са подршком сваком трећем рођеном детету на нивоу покрајине“, казао је председник Пајтић.

Председник Владе Војводине је истакао да предложени буџет заслужује подршку због тога што је он, у врло уским оквирима који су објективно наметнути, квалитативан помак, јер обухвата и димензију уштеде у администрацији.

„Ми смо, у протеклом периоду, смањили покрајинску администрацију за више од десет одсто, а уштеђена средства смо определили за развојне програме у области пољопривреде, привреде, здравства, социјалне политике и демографије“, навео је председник Пајтић. Он је додао да су у предстојећој години планирана и улагања у енергетику, у висини од пола милијарде динара.

„Енергетике је развојна област, која ће омогућити запошљавање у Војводини, кроз коришћење биомасе и других потенцијала који остану да труну на нашим пољима или или бивају запаљени. С друге стране, ова област омогућиће побољшање квалитета живота посебно у руралним срединама“, навео је председник Пајтић.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs