Потписан Протокол о припреми пројекта изградње саобраћајнице између Новог Сада и Руме

Београд , 30. децембар 2013.
-A A +AПотписан Протокол о припреми пројекта изградње саобраћајнице између Новог Сада и Руме.

Београд , 30. децембар 2013. .

Протокол о припреми пројекта изградње саобраћајнице од Руме до Новог Сада, потписан је данас у Влади Србије. Реч је о документу у коме су прецизно, детаљно и јасно дефинисане заједничке активности и послови од значаја за благовремену и темељну припрему пројекта изградње саобраћајнице од Новог Сада до Руме.

Протокол су потписали министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић, председник Владе AП Војводине др Бојан Пајтић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник општине Ириг Владимир Петровић, председник општине Рума Драган Панић, директор "Коридора Србије" Дмитар Ђуровић и директор "Путева Србије" Зоран Дробњак.

Председник Владе Војводине др Бојан Пајтић рекао је да је изградња саобраћајнице од Новог Сада до Руме историјски пројекат, који је изузетно значајан у привредном, транзитном и еколошком смислу.

"Овај пројекат с једне стране треба да створи предуслове за развој јужне Бачке и Срема, а са друге стране да сачува Фрушку гору, једни национални парк у покрајини", рекао је председник Пајтић додавши да би та саобраћајница требало да обухвати обилазнице око Петроварадина, Руме, Ирига и тунел кроз Фрушку гору.

Председник Пајтић је додао да је Влада Војводине дефинисала да тај аутопут треба да буде део аутопута до румунске границе, који ће омогућити да се повеже Банат са јужном Бачком и Сремом до аутопута Београд-Загреб и створи инвестициона клима какава постоји у Срему уз Коридор 10.

„Аутопут Нови Сад-Рума је изузетно значајан за привлачење инвестиција, за очување Фрушке горе и Ирига због теретног саобраћаја“, навео је др Бојан Пајтић и додао да ће на основу потписаног протокола бити формирана радна група за израду пројекта и радна група за припрему уговора о извођењу радова.

На конференцији за медије министар регионалног развоја и локалне самоуправе Игор Мировић истакао је да је важно што ће у припреми будуће изградње аутопута између Новог Сада и Руме учествовати представници републичке, покрајинске и локалне администрације, као и "Коридора Србије" и "Путева Србије", што показује озбиљност и заједничку намеру да се овом послу приступи професионално.

Према речима министра Мировића планирано је да Министарство регионалног развоја и Влада АП Војводине заједнички финансирају израду пројектне документације са по 200 милиона динара. Очекује се да ће тендер за израду пројектне документације бити расписан већ у јануару, а израда би требало до буде окончана до краја 2014. године.

Када је у питању вредност радова на изградњи аутопута Нови Сад-Рума, министар Мировић је рекао да је у овом моменту незахвално прогнозирати колика ће бити вредност радова и када ће аутопут бити завршен, али је навео да постоје две варијанте финансирање овог пројекта- кредит под веома повољним условима или концесија.

Председник покрајинске Владе др Бојан Пајтић и министар регионалног развоја Игор Мировић сагласили су се током данашње конференције да је овај пројект од значаја за све грађане наше земље, те да политичке разлике треба да буду превазиђене када је у питању јавни интерес и добробит грађана.

Аутопут до Новог Сада до Руме са тунелом кроз Фрушку гору требало би да буде изграђен до краја 2017. године. Дужина аутопута Нови Сад-Рума с тунелом била би 27 километара, а пролазио би кроз три општине, Нови Сад, Ириг и Руму, у којима живи преко 370 хиљада становника и послује око 30 хиљада пословних субјеката. У близини трасе аутопута је и 12 индустријских и једна слободна зона. Реч је о најпрометнијој саобраћајној траси у Србији са дневним просеком пролазака од 10.000 до 12.000
возила.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs