Унапређење програма билингвалне наставе на српском и француском језику

Нови Сад , 28. јануар 2014.
-A A +AУнапређење програма билингвалне наставе на српском и француском језику.

Нови Сад , 28. јануар 2014. .

Председник Владе АП Војводине др Бојан Пајтић и директор Француског института Жан Лук Гестер (Jean-Luc Goester), потписали су меморандум о сарадњи Владе АПВ и Француског института у области образовања и билингвалне наставе. Меморандум је потписан у Карловачкој гимназији, у којој се спроводи програм билингвалне наставе на српском и француском језику. Потписивању меморандума присуствовао је и амбасадор Француске у Србији Франсоа Гзавије Денио (François Xavier Deniau).

Потписници меморандума изразили су вољу да се заједничким активностима, кроз стручну сарадњу, промовише настава француског језика и образовна делатност на француском језику. Сходно томе, планирано је да се у сарадњи са Француским институтом обезбеде лектори из Француске, који треба да подигну ниво интересовања, пре свега ученика основних школа, за француски језик и културу.

Након потписивања меморандума, покрајински премијер Бојан Пајтић је истакао да је Влада Војводине одлучила да поред програма билингвалне наставе на енглеским и немачком језику, подржи и организовање билингвалне наставе на француским језику, јер је реч о једном од доминантних језика у Европској унији.

„Пословица каже да човек вреди онолико колико језика говори, и због тога је важно да ученицима у нашим школама омогућимо да кроз програме билингвалне наставе стекну компаративне предности у односу на своје вршњаке широм Европе“, казао је председник Пајтић. Он је додао да је Француска важан привредни партнер Србији и покрајини Војводини, о чему сведочи и податак да су француски инвеститори други по присутности на територији покрајине.

Амбасадор Денио је нагласио је да је важно да млади у Србији и Војводини уче стране језике, јер ће велики део свог живота провести као грађани Европске уније. Он је додао да је до сада у школском систему Србије организовано осам секција билингвалне наставе. „У Војводини је билингвална настава на француском и српском тренутно организована у две средње школе. Документ који смо данас потписали треба да буде оквир будуће сарадње на популаризацији француског језика и културе у Војводини“, навео је амбасадор Денио.

У програм билингвалне наставе на француском до сада су се укључиле Гимназија „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду и Карловачка гимназија. Француско-српска билингвална настава у наведеним средњим школама одвија се у оквиру пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs