Представљен план рада Покрајинског секретаријата за спорт и омладину за 2014. годину

Нови Сад , 29. јануар 2014.
-A A +AПредстављен план рада Покрајинског секретаријата за спорт и омладину за 2014. годину.

Нови Сад , 29. јануар 2014. .

Покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић најавила је на конференцији за медије конкурсе које ће током 2014. године расписати Покрајински секретаријат за спорт и омладину. Реч је о десет конкурса за које је обезбеђено укупно 315.158.941 динара. Према речима Маринике Тепић, и ове године, приоритет ресорног Секретаријата биће брига о здрављу младих, и то у области спорта кроз примену Стратегије развоја школског спорта у Војводини, а у области омладине преко програма „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“.

„Данашњу конференцију за медије организовали смо у намери да обавестимо јавност о планираним активностима Покрајинског секретаријата за спорт и омладину у текућој години и са начином на који ће се распоређивати новац за те активности, јер је реч о новцу свих грађана“, навела је Мариника Тепић. Она је обавестила јавност да је почетком јануара већ отворен целогодишњи конкурс Секретаријата, те да заинтересовани грађани већ могу аплицирати како у области спорта, тако и у омладинском сектору.

„На овај конкурс могу да се пријаве спортске организације регистроване као удружења у складу са Законом о спорту, потом спортски савези и друштва регистровани у складу са истим законом, те установе и јединице локалне самоуправе са територије АП Војводине, омладинске организације и удружења за младе", навела је Мариника Тепић.

Секретарка Тепић је најавила да је данас расписан и конкурс за реализацију Акционог плана политике за младе у АП Војводини. За овај конкурс опредељено је укупно 10 милиона динара, а потенцијални корисници тих средства могу да поднесу пројекте у девет области, међу којима су екологија, запошљавање, безбедност и здравље младих.

Секретаријат ће до краја јануара расписати конкурс намењен реализацији програма Војвођанског омладинског центра, а планирана су средства у износу од 2 милиона динара. У фебруару ће бити расписан и конкурс за програме обележавања јубиларних годишњица спортских организација, за шта је такође обезбеђено 2 милиона динара.

Конкурс за суфинансирање организације спортских манифестација од интереса за Војводину биће расписан такође у фебруару. За програме спортских удружења која ће бити домаћини важних међународних такмичења, издвојено је укупно 15 милиона динара. У фебруару ће бити расписан и конкурс за афирмацију жена у спорту, а планирани буџет за тај конкурс износи 2 милиона динара.

Покрајинска секретарка Мариника Тепић најавила је и расписивање конкурса за реализацију програма „Здравствено васпитање о репродуктивном здрављу“.

„За овај конкурс определили смо 20 милиона динара, што је значајно више него прошле године када је пројекат покренут у десет средњих школа у десет градова и општина у Војводини“, навела је Мариника Тепић додавши да је план да ове године програмом буду обухваћени сви градови и општине у покрајини. „До сада су овај предмет слушали други разреди одабраних десет средњих школа у нашој покрајини, али због велике заинтересованости решили смо да у наредној школској години обухватимо већи број школа".

За април је планирано расписивање конкурса под називом „Активни распуст“ у оквиру кога ће бити суфинансирани пројекти који ће ђацима омогућити да током јула и августа креативно искористе своје време. За овај конкурс планирана су средства у укупном износу од 10 милиона динара.

Конкурс за реализацију Акционог плана против дрога следи у другој половини године, а његов буџет је 3 милиона динара. Мариника Тепић је поводом расписивања овог конкурса навела да су се Секретаријату јављале верске организације с обзиром да на то да имају комуне за лечење зависника. „Међутим, наш Секретаријат не може да подржи овакве пројекте, јер је лечење много комплексно и није у нашој надлежности, а са друге стране подржавамо пројекте у чијем је фокусу пре свега превенција“, навела је секретарка Тепић.

И ове године, у септембру ће бити објављен конкурс за пројекте намењене превенцији насиља и дискриминације, а планирани буџет је 5 милиона динара. Секретарка Тепић је изразила наду да ће ове године бити више пријављених пројеката на том конкурсу, јер је нажалост насиље постало свакодневница.

Ресорна секретарка је навела и да је на данашњој седници Владе Војводине усвојен Акциони план за реализацију Стратегије развоја школског спорта у Војводини.


Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs