Прва регионална депонија у Војводини добила дозволу за пробни рад

Нови Сад , 30. јануар 2014.
-A A +AПрва регионална депонија у Војводини добила дозволу за пробни рад.

Нови Сад , 30. јануар 2014. .

Покрајински секретаријат за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине издао је данас прву дозволу за пробни рад регионалној депонији Сремска Mитровица – Шабац. Тим поводом је у Влади Војводине одржана конференција на медије, на којој су говорили покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић, градоначелник Шапца Милош Милошевић, заменик градоначелника Сремске Митровице Зоран Мишчевић и директор Регионалне депоније Срем-Мачва Срђан Клићковић.

Градови Сремска Митровица и Шабац, закључили су још у новембру 2006. године Споразум о сарадњи на формирању Региона за управљање чврстим комуналним отпадом за 219.057 становника и процењеном количином отпада од 48.470 тона годишње. На основу тог документа два града су 25. марта 2011. године закључили Споразум о изградњи, управљању и коришћењу регионалног система за управљање чврстим комуналним отпадом на њиховим територијама. Предвиђено да се регионални систем састоји из санитарне депоније “Јарак” са пратећом инфраструктуром, трансфер станице у Шапцу и постројења за сепарацију отпада.

Укупна вредност изградње санитарне регионалне депоније у првој фази износи 6.320.000 евра и у њеном финансирању учествовали су Европска унија са донацијом од 5.020.000 евра кроз програм за развој општина МИСП, градови са 1.000.000 евра, док је 300.000 евра обезбеђено преко некадашњег Фонда за заштиту животне средине. Подршку изградњи и стављању у функцију овог региона пружили су локални, покрајински и републички органи.

„Издавањем дозволе за пробни рад стекли су се услови за стављање у функцију једне од највећих регионалних депонија у Војводини, која ће обезбедити еколошко одлагање отпада за преко 200.000 грађана, по стандардима Европске уније“, казао је покрајински секретар за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине др Слободан Пузовић и изразио спремност ресорног Секретаријата на даљем ангажовању и пружању подршке за изградњу постројења за сепарацију које је планирано као друга фаза пројекта. Секретар Пузовић је додао да је следећи значајан корак по истеку једногодишњег пробног рада, издавање интегрисане дозволе за трајни рад тог регионалног комплекса за управљање отпадом.

„Рад ове регионалне депоније треба да укаже на све предности концепта регионалног управљања отпадом и хијерархије у управљању отпадом у складу са принципима и регулативом Европске уније, по којима је отпад ресурс и на депоније се може одлагати само отпад који нема више никакву употребну вредност“, навео је секретaр Пузовић додавши да се одлагањем отпада на санитарној депонији спречава загађење свих медијума животне средине ваздуха, воде, земљишта, за разлику од сметлишта које имамо данас широм Војводине. „Заједничко управљање отпадом две или више локалних самоуправа, осим еколошке, има и економске предности које се огледају у могућности коришћења секундарних сировина, развоју зелене економије и отварању нових радних места, због чега правилно управљање отпадом, осим здравственог има и социјални аспект“, додао је др Пузовић.

Представници градова Шабац и Сремска Митровица сагласни су да је добијaње дозволе за пробни рад регионалне санитарне депоније Сремска Митровица–Шабац значајан корак у даљој реализацији пројекта који треба да обезбеди трајно решавање за управљање чврстим комуналним отпадом на њиховим територијама.


Најаве

 

Тренутно нема најављених догађаја

Календар Све најаве

Најновије вести


Све вести

You are here


Контакт


  • Булевар Михајла Пупина бр. 16
    21101 Нови Сад
  • Аутономна Покрајина Војводина
    Република Србија
  • Телефон: 021/487-40-00
  • presbiro@vojvodina.gov.rs